Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Toto je najčastejšie SLOVO, ktoré ľudia hovoria zo spánku: Vášho partnera môže uraziť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Možno ste už aj vy spali vedľa niekoho, kto rozpráva zo sna. Mozog v spánku spracúva informácie a zážitky z celého dňa a niekedy sa stane, že do aktivity dostane aj hlas, ktorý je inak počas spánku pokojný. Ak však niektorí čakajú, že im zo sna ich partner prezradí niečo intímne alebo tajné, budú sklamaní. Najčastejšie vysloveným slovom zo sna je totiž odmietavé "nie".

Spávať vedľa človeka, ktorému sa ústa nezatvoria ani v noci, nie je nič príjemné. Obyčajne túto situáciu poznajú rodičia, keď ich ratolesti začnú uprostred noci kričať, prípadne niečo vysvetľovať rečou, ktorej ani oni sami nerozumejú. Nie všetky deti z toho vyrastú a dospelých, ktorí zostávajú zhovorčiví a rozprávajú zo sna, je stále dosť. Tento jav zaujal aj vedcov vo Francúzsku. Tí potvrdili, že tendenciu rozprávať majú ľudia vtedy, keď spia veľmi ľahko alebo majú za sebou príliš rušný deň.

Toto je najčastejšie SLOVO,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Mozog je aktívny aj počas noci, triedi a upratuje všetky informácie a zážitky, ktoré sme za celý deň zaznamenali. Ide o akési triedenie zásuviek, kedy z nich vyberá a preberá to najdôležitejšie. V takých chvíľach sa môže pri emočne silnej spomienke stať, že zo spánku kričíme, rozprávame, smejeme sa alebo aj plačeme. Nočné bľabotanie však môže byť aj zmesou viacerých zážitkov a naše rozprávanie nemusí vôbec dávať zmysel.

Ak máte partnera, treba občas spať na oddelených lôžkach: Tomuto všetkému to pomáha

Ako ukázal posledný výskum, ľudia majú sklon vyrozprávať sa zo sna vtedy, keď nespia veľmi tvrdo. Znamená to, že nie sú úplne upokojení a ich mozog naplno selektuje všetky prijaté informácie. Tie môžu aktivizovať hlasivky, a preto začnú rozprávať aj bez toho, aby o tom vedeli. Výsledky výskumu sklamú všetkých, ktorí si myslia, že ich partneri začnú rozprávať aj o tom, čo inak pred nimi taja. Podľa výsledkov štúdie je totiž najčastejším slovom vysloveným počas spánku nudné a nezaujímavé "nie", ktoré mnohí partneri a partnerky počujú aj pred spaním. 

Viac o téme: SpánokRozprávanie zo sna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu