Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Psychoaktívne oriešky ničia celú krajinu: Závislé aj malé deti, rakovina úst prudko stúpa

Plody palmy Zobraziť galériu (4)
Plody palmy (Zdroj: thinkstock.com)

PORT MORESBY - Na Papue-Novej Guinei stúpa obľuba psychoaktívnych betelových orieškov. Spoločne s ňou ale rastie aj počet prípadov rakoviny úst, krajina sa preto snaží nájsť spôsob, ako túto stúpajúcu krivku závislosti dostať pod kontrolu, napísal spravodajský server BBC News.

Krásna nevesta (†29) si užívala tanec na svadbe: O tri dni jej manžel dostal najhoršiu správu

Betelové orechy bývali svojho času vyhradené len pre sväté obrady, ale teraz ich žuje takmer polovica populácie. Je bežné, že betel žujú už aj šesťročné deti a tí, ktorí sú na ňom závislí, priznávajú, že túto drogu užívajú od rána do noci.

Betelové oriešky sú semená arekovej palmy a ich konzumácia je rozšírená po celej Ázii a Tichomorí. Na Papue-Novej Guinei, kde sú známe ako "buai", sa žujú so stonkou horčice obalenej v hasenom vápne. Rozžutie zmesi, ktorá sa potom vypľúva, vyvoláva pocity eufórie a zvýšenej pozornosti.

Stopy po žuvaní betelu sú všadeprítomné. Po zemi, v kútoch a na rohoch sú vidieť červené škvrny, škrupiny od orechov sa váľajú všade a muži, ženy aj staršie deti sa smejú a hlasno bavia s ústami a zubami znečistenými výrazne červenou šťavou.

Psychoaktívne oriešky ničia celú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Philomena žije v pohorí Baining spoločne s piatimi deťmi, ktoré majú od osem do 18 rokov. Všetky žujú betelové oriešky. Keď Philomena začne žuť betel, oči sa jej rozšíria a začne sa potiť. "Je to stimulant, cítite sa dobre a zdvihne vám náladu, keď sa nudíte," vysvetľuje, a vzápätí navyknutým spôsobom vystrelí z úst prúd červených slín.

"Žuvanie betelu mi dodáva energiu. Keď chcú moje deti žuť buai, môžu, ale najprv sa musia najesť. Keď žujete betel nalačno, točí sa vám hlava," vysvetľuje.

Jej osemnásťročná dcéra Sophia žuje betel od desiatich rokov. "Keď žujem betel, som šťastná, mám dosť energie, aby som zvládla všetky povinnosti. Bez buai by som bola unavená a ospalá. Je to súčasť našej kultúry. Všetci v rodine žujú buai."

Aktívna látka betelu - arekolin - pôsobí na rovnaké receptory v mozgu ako nikotín. Je vysoko návyková a tiež karcinogénna. Papua-Nová Guinea má najvyšší počet prípadov rakoviny úst na svete.

Psychoaktívne oriešky ničia celú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je takmer každý päťstý prípad rakoviny úst a ústnej časti hltana na svete zaznamenaný na Papue-Novej Guinei. Táto krajina má pritom len zhruba osem miliónov obyvateľov.

Tento počet môže byť ešte vyšší, pretože mnoho prípadov rakoviny nie je na Papue-Novej Guinei diagnostikovaných kvôli obmedzenému počtu zdravotníckych zariadení, častému nedostatku liekov a len hŕstke onkológov.

Dievčatko (7) zomiera na zákerné ochorenie: Zostala mu už iba polovica tváre

V jedinom špecializovanom stredisku na liečbu rakoviny prestali od minulého roka vykonávať ožarovanie, keď jediný odborník na rádiológiu podal výpoveď. Veľa pacientov navyše vyhľadá lekára, až keď je neskoro. A s narastajúcou popularitou betelových orieškov je budúca záťaž na zdravotnícky systém kvôli liečbe rakoviny tikajúcou bombou.

V malom stánku pri ceste predáva Winifred betelové oriešky, horčicu a banány; to všetko jej rastie za domom. Betel žuje napriek zdravotným následkom. "Je to zlé pre zdravie. Vieme to, ale nedokážeme s tým prestať. Rastie nám to samo na záhrade! Potrebujeme sa len naučiť žuť zodpovedne."

Dlhodobé užívanie pritom dramaticky zvyšuje riziko. "Ak dieťa začne žuť betel vo veľmi ranom veku, je pravdepodobné, že než dosiahne 30 rokov, bude mať rakovinu," hovorí doktor Paki Molumi, chirurg na oddelení otorinolaryngológie vo všeobecnej nemocnici v Port Moresby.

Viac o téme: DrogaRakovinaústaPapua-Nová GuineaBetelové oriešky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu