Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci tŕpnu: Ak táto sopka vybuchne, spôsobí mega cunami a hotovú katastrofu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LA PALMA - Slabé otrasy, ktoré boli v okolí Kanárskeho ostrova zaznamenané iba pred niekoľkými dňami, možno naznačujú, že sa znovu zobúdza sopka Cumbre Vieja. Tá naposledy explodovala v roku 1971. Vedci predpokladajú, že ak vulkán znovu vybuchne, môže spustiť obrovské cunami. Tá by svojou ničivou silou zasiahla pobrežie Afriky a Veľkej Británie.

Obyvatelia Kanárskeho ostrova La Palma prežívajú v týchto dňoch ťažké chvíle. Nedávne slabé otrasy o sile 1,5 - 2,7 stupňa Richterovej stupnice neveštia nič dobré. Všetci sa obávajú, že sú predzvesťou explózie sopky Cumbre Vieja, ktorá v minulom storočí ničivou silou zasiahla tento ostrov až dvakrát. Najnovšie otrasy neboli veľmi citeľné, pretože k explóziam došlo hlboko pod zemským povrchom, no napriek tomu sa 86-tisíc obyvateľov obáva toho najhoršieho. Ak sopka naozaj vybuchne, môže spôsobiť obrovský zosuv masívu do Atlantického oceánu, ktorý vyvolá gigantické vlny. Ich sila a rýchlosť môže potom ohroziť tak pobrežie Afriky, ako aj juh Veľkej Británie.

Vedci tŕpnu: Ak táto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Séria otrasov sa s kratšími a aj dlhšími prestávkami opakovala postupne a doteraz ich bolo 40 v rozpätí 48 hodín. Ostrovanov znepokojilo najmä posledné pondelkové meranie o sile 2,1 stupňa Richterovej stupnice po predchádzajúcom meraní o sile 2,6 stupňa. "Podobná opakovaná seizmologická aktivita ešte nebola na tomto ostrove zaznamenaná," povedala riaditeľka národného geografického inštitútu Maria Jose Blancová. "Obyvatelia ich silu veľmi nepocítili, pretože zostali ukryté viac ako 27 kilometrov pod povrchom Zeme. Avšak môžu byť predzvesťou niečoho väčšieho," upresnila.

La Palma
Zobraziť galériu (3)
La Palma  (Zdroj: thinkstock.com)

Vulkán Cumbre Vieja zasiahol ostrov v roku 1712 a potom utíchol až do roku 1949, kedy sa nanovo zobudil. Explózia sa  v minulom storočí zopakovala ešte raz, a to v roku 1971. "Zatiaľ sa dá iba ťažko odhadnúť, čo bude nasledovať. Možno sú malé otrasy prípravou na väčšiu explóziu," dodala Blancová.

Ak vulkán naozaj začne chrliť lávu, prognózy nie sú veľmi optimistické. Jeho výbuch môže spustiť zosuv mohutného masívu do oceánu. Ten by vytvoril obrovské vlny, ktoré by boli schopné nabrať rýchlosť až 700 kilometrov za hodinu. V prípade tohto katastrofického scenára by bolo pobrežie Afriky zaplavené do hodiny a južná časť Veľkej Británie za tri a pol hodiny. 

Viac o téme: CunamiExplóziaSopkaVulkán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu