Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Letušky zažalovali ruský Aeroflot: Vraj sú príliš tlsté, strata fleku kvôli priveľkým prsiam

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

MOSKVA - Dve "staré, tlsté, strašné" letušky zažalovali svojho zamestnávateľa, pološtátne ruské aerolinky Aeroflot kvôli nespravodlivému zaobchádzaniu. Rozpútali tým mediálnu búrku a k vlastnému prekvapeniu sa stali v Rusku symbolom ťaženia za práva žien, uviedla nadácia Thomson Reuters Foundation k prípadu Jevgenije Magurinovej (42) a Iriny Jerusalimskej (45).

Adrian si objednal v lietadle sendvič: FOTO Pri pohľade na obal mu skoro zabehlo

Obe letušky zažalovali Aeroflot kvôli diskriminácii na základe veku, váhy a vzhľadu potom, čo vedenie aeroliniek začalo požadovať, aby sa letušky zmestili do rovnošiat ruskej veľkosti 48. A tie, čo sa nevošli, vyradili z medzinárodných letov a znížili im platy o prémie a príplatky .

"Všetky palubné sprievodkyne - a je ich okolo šiestich tisícok - najprv vyfotografovali, zmerali a rozdelili do niekoľkých kategórií podľa vzhľadu. Preto vznikla taká žartovná skratka STS ako staré, tlsté, strašné. Samozrejme, všetko sa dialo potichu," povedala novinárom Magurinová. Tá sa nevošla do "48mičky" kvôli jej "príliš veľkému" poprsiu, čo vzápätí pocítila na nižšej výplate.

Súd najskôr prípad letušiek zamietol, ale odvolali sa. A sudcovia Moskovského mestského súdu rozhodli, že presadzovanie takýchto noriem oblečenia porušuje pracovné právo, hoci nenašli žiadnu diskrimináciu. Letuškám priznali symbolickú kompenzáciu vo výške 5000 rubľov (cca 72 eur) plus nevyplatené príplatky. Avšak letecká spoločnosť interpretuje rozsudok ako víťazstvo, pretože na súde "preukázala", že letušky nediskriminuje.

Letušky zažalovali ruský Aeroflot:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Verdikt vítajú bojovníčky za ženské práva ako míľnik v bitke proti diskriminácii žien v krajine, kde štátne inštitúcie hlásajú konzervatívne hodnoty a ženy sú často vnímané len ako manželky a matky. "Obe ženy a ich právnička odviedli skvelú prácu. Ženy budú vedieť, že stojí za to bojovať," zdôraznila advokátka Aljona Popovová, ktorá vedie sieť podporujúcu ženy.

Že nebolo ľahké prípad vyhrať, pripúšťa aj moskovská právnička oboch letušiek, špecialistka na pracovné právo Xenija Michajličenková, podľa ktorej sa Rusky len zriedkavo púšťajú do podobných sporov, ktoré stoja veľa času, energie i peňazí. "V Rusku spočíva dôkazné bremeno v týchto prípadoch na žalujúcej strane, teda žena by musela na súde dokázať, že bola diskriminovaná. Navyše spor so zamestnávateľom môže ohroziť ďalšiu kariéru. To nie je každá ochotná riskovať," konštatovala.

Spoločnosť Aeroflot od začiatku pripustila, že má určité požiadavky na hmotnosť a veľkosť letušiek, ale považuje tieto požiadavky za oprávnené. Jeden kilogram letuškinej nadváhy stojí spoločnosť ročne 759 rubľov (cca 11 eur) dodatočných nákladov na pohonné hmoty. A spoločnosť chce taktiež vyjsť v ústrety klientom, ktorí dávajú prednosť mladým a štíhlym letuškám.

"Tieto požiadavky sa ale uplatňujú iba pri medzinárodných letoch. Pasažieri na vnútroštátnych linkách majú znášať odpudivé tlsté letušky, uviaznuté v uličke medzi sedadlami?" ironicky sa pýta Jerusalimská. Ani nevyplatených prémií, ani presunu z domácich liniek sa zatiaľ nedočkala. Magurinová tento týždeň podnikla svoj posledný let v úlohe letušky.

Viac o téme: VzhľadLetuškyDiskrimináciaŽalobaAeroflot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu