Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko zasiahol orkán: VIDEO Hlásia mŕtvych

Zobraziť galériu (11)
(Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN - Najmenej sedem ľudí prišlo už dnes v Nemecku o život v dôsledku vyčíňania prírody, konkrétne prudkej búrky Xavier, ktorá po severe krajiny zasiahla i ďalšie oblasti spolkovej republiky. Varovania meteorológov i expertov, ktoré by mali platiť do 22.00 h. Búrka sa prehnala cez sever a východ Nemecka a v neskorých večerných hodinách sa presunula nad Česko a Poľsko.

Do Tatier dnes nechoďte: Hory zasiahne silná víchrica, strach z opakovania tragédie z 2004

Sedem obetí hlásia z Hamburgu a Berlína, ako aj spolkových krajín Brandenbursko a Meklenbursko-Predpomoransko. Všetci prišli o život v motorových vozidlách, na ktoré dopadli vyvrátené stromy, píše internetové vydanie denníka Bild. "Výstraha pre Hamburg. Nevychádzajte teraz von, zostaňte v chránených priestoroch," uviedli hasiči na Twitteri. Po niekoľkých hodinách varovanie odvolali. Kvôli nepriaznivému počasiu dnes hasiči v prístavnom meste zasahovali viac ako 900-krát.

MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko zasiahol
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/AP)

Ako vyplýva z informácií prvého programu verejnoprávnej televízie ARD, množstvo ľudí utrpelo sčasti životunebezpečné zranenia. Policajti i hasiči hlásia stovky výjazdov. Materiálne škody sa odhadujú na rádovo milióny eur.

Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn zareagovala a zrušila dnes pre vyčíňajúcu búrku vlakové spoje po celom severnom Nemecku. Vlaky nepremávajú v nemeckých spolkových krajinách Dolné Sasko, Šlezvicko-Holštajnsko a Brémy, ale rovnako sú prerušené aj prímestské spoje v spomínanom Hamburgu, keďže na koľaje popadali stromy, informovala Deutsche Bahn.

MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko zasiahol
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/AP)

Dopravu na železnici na severe krajiny DB zastavili až do odvolania, dôvodom sú predovšetkým stromy, ktoré popadali na koľaje či trakčné vedenie. Vlaky, ktoré sa v čase rozhodnutia o zastavení prevádzky nachádzali na ceste, sa pokúsi dostať do najbližšieho nádražie, oznámil dopravcu.

MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko zasiahol
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Klaus-Dietmar Gabbert/dpa via AP)

Búrka postihla tiež letisko v Hamburgu, Hannoveri a Brémach, kde rade lietadiel skomplikovala pristávací manéver. Letisko v Hannoveri a Brémach hlási niekoľko zrušených letov. V Berlíne vietor dosahoval rýchlosť až 120 kilometrov za hodinu. 

Hasiči v hlavnom meste vyhlásili vzhľadom na enormný počet núdzových volaní výnimočný stav a rozhodli sa posudzovať urgentnosť prípadov s dôrazom na ochranu ľudských životov. Rozmary počasia narušili aj plynulosť trajektovej a lodnej dopravy. V Sasku či napríklad v pohorí Harz v centrálnej časti krajiny nemožno ani vo večerných hodinách vylúčiť nárazy vetra s rýchlosťou aj 180 kilometrov za hodinu.

MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko zasiahol
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/AP)

Berlínska letisko Tegel a Schönefeld dočasne zastavila vybavovania cestujúcich. Cestujúci, ktorí do nemeckej metropoly prileteli, museli zostať z bezpečnostných dôvodov v lietadlách. Podľa hovorcu môže dôjsť k oneskoreniu, letecká prevádzka ale zastavená nebola. 

MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko zasiahol
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Maurizio Gambarini/dpa via AP)

V hamburskej štvrti Horn spadol na idúce auto strom a o život pritom prišla jedna zo žien, ktoré sa viezli vo vozidle. Neďaleko obce Neu-Karstadt v spolkovej krajine Meklenbursko-Predné Pomoransko zabil padajúci strom vodiča kamiónu. Dve obete si vyžiadalo vyčíňanie živlu v Brandenbursku: obe zahynuli severne od Berlína v autách, na ktoré spadli časti stromov.

MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko zasiahol
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Silas Stein/dpa via AP)

Hasičský zbor oznámil, že búrka Xavier vyvrátila nespočetné množstvo stromov, strhla strechy z budov. Dve zoologické záhrady v Berlíne oznámili, že pre nepriazeň počasia uzatvárajú svoje brány. "Slony, zebry a žirafy... odchádzajú do bezpečia svojich ohrád," uviedli zoo v nemeckej metropole vo vyhlásení. Z rovnakého dôvodu teraz nefunguje sieť prímestských vlakov, ktorá je pritom pre dopravu v nemeckom hlavnom meste kľúčová. Tiež berlínski hasiči hlási desiatky zásahov.

MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko zasiahol
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/AP)

Búrka Xavier priniesla na sever Nemecka prudké prehánky, silný vietor a nízke teploty. Podľa nemeckých meteorológov vietor dosiahne silu orkánu. V nasledujúcich dňoch by do Nemecka mal začať prúdiť polárny vzduch. Z niektorých oblastí Nemecka hlásili intenzívne zrážky a v ich dôsledku zaplavenie pivničných a iných nižšie položených priestorov. Z prístavu v dolnosaskom Wilhelmshavene prišla správa o zrútení žeriavu s hmotnosťou asi 1000 ton do vody.

MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko zasiahol
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/AP)

V prístave Bremerhaven sa zasa uvoľnil iný žeriav a poškodil najmenej dve plavidlá. Nemeckí meteorológovia však aspoň čiastočne upokojili verejnosť, keď medzičasom zrušili všetky varovania týkajúce sa Xaviera a informovali, že avizovaný nárazový vietor už s výnimkou horských oblastí a pobrežia nikde nehrozí.

Silný vietor odrezal od elektriny stovky domácností na severe Česka

Silný vietor odrezal dnes popoludní a večer od elektriny stovky domácností hlavne v Ústeckom a Libereckom kraji a na Benešovsku. Poruchy energetická spoločnosť ČEZ eviduje tiež na Karlovarsku a Krnovsku. ČTK to oznámila hovorkyňa Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

"Jedná sa o desiatky porúch na vedení vysokého a nízkeho napätia," oznámila hovorkyňa. V Ústeckom kraji je zasiahnuté najmä Děčínsko a Ústecko, v Libereckom potom Liberecko a Semilsko. Na Karlovarsku a Krnovsku je podľa Holingerovej situácia pokojnejšia. Najčastejšou príčinou porúch je pád stromov a konárov do vedenia a tiež ulomené izolátory.

"Do terénu okamžite odchádzajú poruchové čaty a snažia sa dodávky elektriny obnoviť čo najskôr," uviedla hovorkyňa. Firma podľa nej spolu s poruchovými čatami posilnila tiež dispečing aj telefónne centrum ČEZ Distribúcia, kam môžu zákazníci volať hlásenia o poruchách.

Pred silným vetrom hlavne na severe Česka varovali meteorológovia. V stredu uviedli, že v nárazoch môže mať rýchlosť 70 kilometrov za hodinu a na hrebeňoch Krkonoš môžu poryvy dosiahnuť až 125 km/h. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí pre všetky kraje s výnimkou Juhomoravského a Zlínskeho.

Viac o téme: NemeckoHamburgBúrka Xavier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu