Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nepríjemná správa pre ľudí s nadváhou: Kilá navyše v mladosti? Hrozí vám rakovina!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Nadváha a obezita u adolescentov je príčinou častejších výskytov rakoviny hrubého čreva a konečníka v dospelosti. Ako ukázal výskum uskutočnený u dvoch miliónov mladistvých vo veku sedemnásť rokov, pravdepodobnosť výskytu týchto chorôb v dospelosti sa s nadváhou zvyšuje v prípade hrubého čreva o 50 percent a v prípade konečníka až o 70 percent. Informuje o tom taliansky denník Corriere della Sera.

Tí, ktorí majú nadváhu alebo obezitu, sú v dospelosti častejšie vystavení riziku rakoviny hrubého čreva, upozorňuje najnovšia štúdia uverejnená v časopise Cancer. Výsledky výskumu zhŕňajú početné doterajšie poznatky ako aj o nebezpečnej súvislosti nadbytočných kilogramov s najmenej šiestimi rôznymi typmi rakoviny (rakovina sliznice maternice, hrubého čreva a konečníka, pažeráka, obličiek, pankreasu a prsníka, najmä u žien v období po menopauze), tak aj o dnes už preukázaných vzťahoch medzi nadváhou u mládeže a zvýšenou pravdepodobnosťou chronických ochorení v pokročilom veku.

Nepríjemná správa pre ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Štúdie týkajúce sa váhy počas dospievania a rizika karcinómu hrubého čreva u dospelých mali doteraz protichodné výsledky. Vedci z telavivskej univerzity však analyzovali údaje vzťahujúce sa k viac ako miliónu mužov a viac ako 700-tisícom žien, ktorí sa podrobili testom zahŕňajúcim meranie indexu telesnej hmotnosti (BMI) v priemernom veku sedemnástich rokov (od šestnástich do devätnástich rokov), a to v rokoch 1967 až do roku 2002.

Títo ľudia boli monitorovaní do roku 2012, každý s priemerom 23 rokov. Vedci registrovali takmer 3000 prípadov ochorenia rakovinou a zistili, že nadváha a obezita zvyšujú pravdepodobnosť ochorenia rakovinou hrubého čreva o viac ako 50 percent a o viac ako 70 percent pri rakovine konečníka.

„Ide o doteraz najrozsiahlejší výskum na túto tému, ktorý ukazuje dôležitosť merania indexu telesnej hmotnosti v dospievaní ako nástroja na posilnenie zdravotného stavu týchto osôb," uviedol hlavný autor štúdie Zohar Levi.

Dva parametre sú dôležité pre kontrolu hmotnosti: po prvé, index telesnej hmotnosti, ktorý získame vydelením hmotnosti v kilogramoch druhým mocninou výšky v metroch. BMI menej ako 25 znamená optimálnu hmotnosť, nad 25 až 30 nadváhu a 30 až 40 obezitu. Počet nad 40 znamená ťažkú ​​formu obezity.

BMI je približný index, pretože nezohľadňuje fyzickú konštitúciu, rozloženie tuku a svalovej hmoty. Druhým znakom je obvod pása, ktorý vám povie o množstve brušného tukového tkaniva. Pre ženy by obvod pasu nemal presiahnuť 80 cm.

Nepríjemná správa pre ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Okrem toho sú nadmerné kilogramy spojené s predčasnou smrťou a dnes sú celosvetovo uznávané ako rizikové faktory pre kardiovaskulárne ochorenia, mozgovú príhodu, cukrovku a nádory.

K tomu treba pripočítať, že nadváha je často sprevádzaná ďalšími zdravotnými problémami, ako je napríklad vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, spánková apnoe a dýchacie problémy, astma či komplikácie v tehotenstve.

Viac o téme: ObezitaRakovinaNadváhaKarcinóm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu