Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vedci zistili, o koľko nadmerné pitie alkoholu skracuje život: TO číslo je strašidelné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Nadmerné pitie alkoholu skracuje život o viac ako 20 rokov, nebezpečná je aj jeho konzumácia v tehotenstve. Vyplýva to zo štúdie českého Národného ústavu duševného zdravia (NÚDZ). Alkoholizmus podľa vedcov ročne uberá populácii desiatky tisíc rokov života a predstavuje aj zásadnú ekonomickú záťaž.

Ste v norme? Vek môže predpovedať, koľko sexu by ste mali mať za týždeň

Blanka Nechanská z NÚDZ porovnala údaje o ľuďoch hospitalizovaných kvôli užívaniu alkoholu v rozmedzí rokov 1994 a 2013 s údajmi o úmrtiach v tomto období. "Z 90.375 osôb hospitalizovaných pre problémy s alkoholom zomrelo viac ako 25.000 pacientov, z toho 83 percent bolo v ekonomicky aktívnom veku, s výraznou prevahou mužov, ktorých bolo 80 percent," uviedla vedkyňa. Priemerný vek úmrtia u týchto ľudí bol 50,8 rokov, bez výraznejšieho rozdielu medzi pohlaviami.

Whiskey je zdravý nápoj,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Najpočetnejším príčinami úmrtia u ľudí zaradených do štúdie bolo alkoholické ochorenie pečene a niektoré skupiny diagnóz z takzvaných vonkajších príčin chorobnosti a úmrtnosti - napríklad chronická ischemická choroba srdca, nehody alebo úmyselné sebapoškodenie (samovraždy).

Vedci zistili, o koľko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

"Ak vezmeme do úvahy potenciálne stratené roky života oproti priemernej dĺžke dožitia, za sledované obdobie je to 534.000 stratených rokov, z toho 97 percent u ekonomicky aktívnych osôb. Najviac stratených rokov bolo zaznamenaných u vonkajších príčin chorobnosti a úmrtnosti, v prepočte na jednu mŕtvu osobu bolo stratených v priemere 20,7 roka, u ekonomicky aktívnych osôb 24,2 roka," uviedla Nechanská.

Viac o téme: AlkoholVek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu