Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Toto je DÔVOD, prečo by ste nikdy nemali v lietadle vypínať nad sebou klimatizáciu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MASSACHUSETTS - Posadiť sa do lietadla a vypínať klímu nad sedadlom nie je podľa odborníkov dobrý nápad. Zabránením prenikaniu vychladeného vzduchu sa síce vyhnete jeho nepríjemnému prúdeniu do vašej osobnej zóny, ale zároveň riskujete, že si z lietadla odnesiete infekčné ochorenie.

Tí, ktorí cestujú lietadlom, to určite dobre poznajú. Na palube býva väčšine ľuďom zima, takže je pred letom lepšie sa teplejšie obliecť, aj keď napríklad letíte do teplých krajov. Niekomu klimatizácia v lietadle vadí, pretože sú mnohí citliví na prievan, iní zas tieto problémy nepoznajú. 

Toto je DÔVOD, prečo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Aj názory lekárov sa rôznia. Väčšina však zastáva názor, že klimatizovaný vzduch v kabíne lietadla má viac kladných stránok ako tých záporných, a ak sa snažíme klímu nad sedadlom vypnúť, nerobíme dobre. V kabíne lietadla je vysoká koncentrácia ľudí v malom priestore. Mnohí z nich môžu mať v sebe zárodky infekčného ochorenia a ani o tom nevedia.

Snívate o sexe na toaletách v lietadle? Kvôli TOMUTO by ste naň mali zabudnúť

"Pre infekčné ochorenia prenášané vzduchom je neuveriteľne dôležité vetranie, pretože chladením vzduchu nad nimi získame kontrolu a bránime ich šíreniu v kabíne lietadla," hovorí expert na infekčné ochorenia, doktor Mark Gendreau z Massachusetts. Odporúča preto, aby letecké spoločnosti tento fakt nepodceňovali. "Vypnutím klimatizácie nad vaším sedadlom ohrozujete najmä samy seba."

Toto je DÔVOD, prečo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Lekár ďalej pripomína, že vzduch, ktorý cestujúci v lietadle vydychujú, sa šíri približne do dvoch až piatich radov od ich sedadla. Niekedy sa šíri dopredu, inokedy dozadu, záleží od prúdenia vzduchu v kabíne. Teda ak je v piatom rade pred vami alebo za vami infikovaný človek, vdychujete to, čo on vydychuje. Dobre vychladený vzduch vo vašej osobnej zóne môže šírenie infikovaného vzduchu buď eliminovať, alebo mu úplne zabrániť. Takže odborník odporúča klimatizáciu v lietadle rozhodne nevypínať. "Infekcia vám môže znepríjemniť život oveľa viac ako prechladnutie. Prechladnutiu sa môžete vyhnúť, ak sa pred vstupom do lietadla lepšie oblečiete," odporúča.

Viac o téme: KlimatizáciaIetadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu