Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Samuel (29) zaspal v lietadle do Londýna: Po prebudení dúfal, že je to všetko len zlý sen

Samuel si predĺžil prílet domov o dva dni. Zobraziť galériu (3)
Samuel si predĺžil prílet domov o dva dni. (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Britský podnikateľ, ktorý sa snažil dostať domov, skončil v Las Vegas po tom, ako sa dostal na nesprávny let. Stalo sa to napriek tomu, že zamestnanci leteckej spoločností trikrát skontrolovali jeho palubný lístok.

Milan (18) sa vytešoval z lacnej letenky do Sydney: Škaredé prekvapenie po pristátí

Samuel Jankowsky (29) sa mal 30. júna vrátiť zo stretnutia v nemeckom Kolíne nad Rýnom na londýnske letisko Stansted. Po tom, čo si však na palube zdriemol, zistil, že stroj spoločnosti Eurowings dávno preletel nad Veľkou Britániou a jemu sa podarilo vystúpiť až v približne 13800 km vzdialenom Las Vegas.

"Keď som nastupoval do lietadla, pomyslel som si, že je nejaké veľké na taký krátky let, ale nemal som kvôli tomu obavy. Nasadil som si slúchadlá a zaspal som. Keď som sa zobudil, videl som, že sme už za Veľkou Britániou. Spýtal som sa človeka vedľa mňa, čo sa deje a on mi odvetil: Letíme do Vegas. Povedal som: "Och sakra, môžeme otočiť lietadlo?" Ani som netušil, že Eurowings lieta do Las Vegas," vysvetlil mladý finančník pre Mail Online.

Otec šesťročného Astona a ročnej Thalie dodal, že ho vystresovala aj skutočnosť, že ho manželka Monique (25) čakala na letisku v Londýne v siedmom mesiaci tehotenstva. "Zaplatil som 12 eur, aby som sa mohol pripojiť k wifi a poslať žene správu. Bola rozrušená a zavolala Eurowings, aby sa sťažovala," uviedol Jankowsky.

Samuel s manželkou
Zobraziť galériu (3)
Samuel s manželkou  (Zdroj: profimedia.sk)

Ďalšie peripetie nastali po prílete do USA, kde si ho podali imigrační úradníci, pretože nemal vízum a správali sa k nemu vraj ako zločincovi. Do hodiny museli byť vybavené všetky papierovačky, aby ho mohli poslať späť do Kolína. Ak by tento let spoločnosti Eurowings zmeškal, musel by si počkať na iný štyri dni. Umiestnili ho do malej cely, prehľadali ho a po celý čas na neho dávali pozor.

Na spiatočnej ceste mu vraj dala posádka pocítiť, že je na palube nežiadúci. "Správali sa profesionálne, ale zaobchádzali so mnou, akoby mali v lietadle zločinca, možno sériového vraha. Bolo to ako z filmu Con Air, " opísal svoje pocity Jankowsky. Celý incident ho nielenže stál veľa času, ale aj 878,66 eura za stravu, hotel a let domov. Podľa neho pochybili aerolínie, ktoré mu dovolili nastúpiť do lietadla bez platného palubného lístka, aj keď ho trikrát kontrolovali.

Problémy sa totiž neskončili ani v Kolíne, kde mu Eurowings zakázali vrátiť späť ich lietadlami na Stansted. Nakoniec cestoval vlakom do nemeckého Mannheimu, kde mu pomohol priateľ, kým si našiel cenovo dostupný let domov, ale ten odchádzal zo Stuttgartu, kam sa zase presúval dve a pol hodiny autobusom. Na londýnskom letisku vystúpil 2. júla, čiže o dva dni neskôr, ako plánoval, hoci Kolín a Londýn sú od seba vzdialené iba cca 500 km.

Palubný lístok
Zobraziť galériu (3)
Palubný lístok  (Zdroj: profimedia.sk)

Samuel však s odstupom času dokáže vidieť aj zábavnú stránku veci. Keď sa svojimi problémami podelil so sestrou, tá sa vraj nedokázala prestať smiať 10 minút a myslí si, že raz by jeho bláznivý príbeh mohli aj sfilmovať.

"Prípadu sme si vedomí. Stal sa pred niekoľkými týždňami a už je vyriešený. Cestujúci prešiel kontrolou a jeho doklady boli riadne skontrolované federálnou políciou. V dôsledku chyby zamestnanca poskytovateľa služieb sa mu podarilo dostať sa na diaľkový let. Podľa úradov a Eurowings nikdy nehrozilo žiadne bezpečnostné riziko. Napriek tomu bol incident dôkladne interne preskúmaný," uviedol hovorca aerolínií.

Viac o téme: LietadloOmylLetLondýnLas Vegas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu