Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čínski vedci sa postarali o obrovský prelom: Teleport zo Zeme na obežnú dráhu!

Informáciu o fotóne preniesli do vesmíru Zobraziť galériu (3)
Informáciu o fotóne preniesli do vesmíru (Zdroj: youtube/beyond science)

PEKING - Teleportácia už nemusí byť iba science fiction! Číne sa totiž nedávno podarilo teleportovať do vesmíru fotón, čím otvára cestu pre ďalšie možnosti, o ktorých ľudstvo mohlo doteraz len snívať. Fyzici odhalili podrobnosti o tomto prelomovom experimente.

Čínski vedci tento týždeň prvýkrát preniesli pomocou takzvanej kvantovej teleportácie stav častice z povrchu Zeme na obežnú dráhu. Vďaka kvantovej previazanosti častíc sa im podarilo premiestniť vlastnosti fotónu na párový fotón na satelit Micius. Nejde však o faktický prenos častice, ale len o prenos informácie o jej stave. Previazaná častica následne tento stav prevezme a v podstate sa stáva pôvodnou časticou. 

Čínski vedci sa postarali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/beyond science)

Tento úspech môže mať obrovský vplyv na oblasť výpočtovej techniky a šifrovanie dát, avšak šifrovanie komunikácie pomocou týchto technológií je stále veľmi ďaleko, pripomenul web Gizmodo. Vedci sa napriek tomu chvália, že ich pokus "je kľúčovým posunom smerom ku kvantovému internetu v globálnom meradle". Ten zabezpečí veľký nárast prenosovej rýchlosti a objem posielaných informácií. 

Mimoriadny úspech: Objav, ktorý môže pomôcť odpovedať na dôležitú otázku ľudstva

Ide naozaj o prevratný objav, pretože doteraz sa vedcom podarilo urobiť niečo podobné len do vzdialenosti sto kilometrov. Tentokrát však išlo o vzdialenosť až niekoľko sto kilometrov. "Táto práca vytvára prvé prepojenie pozemných satelitov na vertikálne a ultraľahké kvantové teleportácie, čo je podstatný krok smerom ku globálnemu kvantovému internetu. V našom experimente je kvantový stav teleportovaný polarizáciou fotónu," vysvetľujú čínski experti.

Čínski vedci sa postarali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Páry prepojených fotónov vypustené zo Zeme by mohli tvoriť akýsi "tajný kľúč“ a akékoľvek pokusy o prerušenie tohto typu komunikácie  by sa dali zistiť veľmi jednoducho. To je dôvod, prečo Číňania zdôrazňujú, že kvantový internet by mohol byť skutočne bezpečný a vedel by vytvoriť bezpečnú celosvetovú komunikačnú sieť. Obe strany by komunikovali pomocou určitého šifrovacieho kľúča. Ak by sa ich niekto pokúsil odpočúvať, veľmi ľahko by sa na to prišlo. 

Viac o téme: VesmírExperimentTeleportFotón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu