Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mladík (22) roky trpel silnými bolesťami: Z toho, čo z neho vytiahli, vám príde zle

Vyoperovaný kus hrubého čreva Zobraziť galériu (3)
Vyoperovaný kus hrubého čreva (Zdroj: profimedia.sk)

ŠANGHAJ - Muža z Číny niekoľko rokov silno bolelo brucho a mal problémy chodiť na záchod. Keď sa konečne odhodlal ísť k lekárovi, ten skoro zošokoval a pacienta okamžite poslal pod nôž. Z toho, čo z neho vytiahli, vám možno príde zle. Upozorňujeme, že zábery nie sú vhodné pre osoby s citlivou povahou.

Dvadsaťdvaročného mladíka zdúvalo už odmalička. Jeho brucho sa neustále zväčšovalo, až vyzeral ako vo vysokom štádiu tehotenstva. V snahe rozhýbať svoje čreva užíval dlhodobo laxatíva a iné lieky na zápchu. Nič ale stopercentne nezabralo, a tak musel vyhľadať lekársku pomoc. 

Vyšetrenia odhalili, že trpí Hirschsprungovou chorobou, čo je vrodené ochorenie postihujúce hrubé črevo, pri ktorom v čreve chýbajú nervové bunky, ktoré kontrolujú funkciu vyprázdňovania. Pacient kvôli tomu trpel neznesiteľnými bolesťami a jeho hrubé črevo bolo exkrementmi úplne upchaté. Hromadili sa tam mesiace, ak nie roky. Jeho časť bolo preto treba odstrániť. Počas chirurgického zákroku mu z neho odrezali časť dlhú až 76 centimetrov a vážiacu neuveriteľných 13 kilogramov.

Mladík (22) roky trpel
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Mladík (22) roky trpel
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Doktor Yin Lu, vedúci operačného tímu, uviedol, že ešte nikdy nevidel také veľké brucho. "Vyzeralo to, akokeby to malo každú chvíľu explodovať," povedal. Mladíkovi sa po zákroku darí dobre a mal by sa plne zotaviť. 

Mladík (22) roky trpel
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Hirschsprungovu chorobu sa zvyčajne podarí zachytiť už u malých detí. Spôsobuje ťažkú zápchu a môže viesť až k infekcii čriev nazývanej enterokolitída. Symptómy sa líšia, podľa toho, koľko má dieťa rokov. Väčšinou je ale ochorenie sprevádzané vysokými horúčkami a extrémne zapáchajúcou hnačkou. Medzi príznaky patrí aj zvracanie zelenej tekutiny, zduté brucho či rapídne zvýšenie hmotnosti. 

Viac o téme: ČínaZápcha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu