Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šialenstvo neľútostného diktátora: Popravil státisíce ľudí, milión ďalších zomrel od hladu

Mengistu Haile Mariam Zobraziť galériu (3)
Mengistu Haile Mariam (Zdroj: SITA/AP)

ADDIS ABEBA/PRAHA - Etiópsky politik, marxistická hlava štátu z rokov 1977-1991 Mengistu Haile Mariam oslávil 21. mája osemdesiatiny. Počas jeho vlády bolo popravených 50-tisíc až 200-tisíc ľudí a ďalší asi milión zomrel od hladu. Mengistu, ktorého prezývali Africký Stalin či Červený neguš (kráľ kráľov), bol spolu s ďalšími viac než šesťdesiatimi predstaviteľmi svojej vlády súdený od decembra 1994 za podiel na desiatkach tisíc mŕtvych počas obdobia tzv. Červeného teroru v rokoch 1977-1978.

Exmilenka odhalila veľké tajomstvo Fidela Castra: Diktátor podviedol pred smrťou vlastný režim

V roku 2006 Mengistu uznali vinným z genocídy, vrážd a zločinov proti ľudskosti, o rok neskôr ho v neprítomnosti odsúdili na doživotie, v roku 2008 ho Najvyšší súd odsúdil na trest smrti. Niekdajší obľúbenec komunistických krajín (v roku 1987 dostal čs. Rád bieleho leva, jeho vzorom bol kubánsky vodca Fidel Castro) sa ale trestu báť nemusí: od roku 1991 žije ako politický exulant v Zimbabwe, ktoré ho vydať nemieni.

Účastníci súdu
Zobraziť galériu (3)
Účastníci súdu  (Zdroj: SITA/AP)

Mengistu vstúpil v mladosti do armády a v roku 1966 absolvoval vojenskú akadémiu. Skupina radikálnych vojakov, na čele ktorej stál, zvrhla v septembri 1974 režim vtedajšieho cisára Haileho Selassieho I. Moc prevzala Dočasná vojenská správna rada (Derg), ktorá zrušila parlament a ústavu a popravila 68 vysokých úradníkov cisárstva vrátane nástupcu trónu, dvoch premiérov, 15 ministrov či 18 generálov. Bývalý cisár o rok neskôr za nejasných okolností zomrel vo väzení. Derg znárodnil všetok priemysel aj pôdu v krajine.

Šialenstvo neľútostného diktátora: Popravil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mengistu sa v ďalších rokoch neľútostne vysporiadal so svojimi konkurentmi v Derg a vo februári 1977 sa postavil na čelo Etiópie. Vzápätí rozpútal kampaň proti ďalším marxistickým frakciám v krajine ("červený teror"). Státisíce obetí si vyžiadali občianske vojny proti povstalcom v provincii Eritrea aj v ďalších provinciách na severe a juhu krajiny. Okolo 25-tisíc civilistov bolo zabitých počas somálskej agresie v etiópskom Ogadene a najmenej milión zomrel pri hladomore v 80. rokoch.

Režim plukovníka Mengistua bol zvrhnutý v máji 1991 povstalcami z Etiópskeho ľudového revolučného demokratického frontu (EPRDF).

Viac o téme: DiktátorEtiópiaMengistu Haile Mariam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu