Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Exmilenka odhalila veľké tajomstvo Fidela Castra: Diktátor podviedol pred smrťou vlastný režim

Fidel Castro Zobraziť galériu (4)
Fidel Castro (Zdroj: SITA/AP)

HAVANA - Dlhoročný kubánsky komunistický diktátor Fidel Castro zomrel vlani v decembri ako kresťan. Pred smrťou ho denne navštevoval kňaz a od katolíckej cirkvi dostal posledné pomazanie. S odvolaním sa na Castrovu taliansku exmilenku a neter kardinála Annu Mariu Tragliovú to napísala rakúska katolícka agentúra Kathpress.

Castrova smrť nie je koncom leninského sociálneho experimentu: Pokračuje aj na Slovensku

"Niekoľko jezuitských otcov mi povedalo, že Fidel Castro zomrel utešený náboženstvom," vyhlásila Tragliová.

Dnes 69-ročná žena udržiavala s Castrom pravidelný telefonický kontakt do vlaňajšieho mája. Na Kubu prišla naposledy pred rokom a pol, kedy sa už Castrovo zdravie výrazne zhoršovalo. Pri poslednom osobnom stretnutí vraj našla exdiktátora veľa zmeneného. "Jedného dňa mi povedal: myslím často na tvoje slová - odkazoval na moju kresťanskú vieru - a zisťujem, že si mala v mnohých veciach pravdu a ja nie," tvrdí Tragliová.

Fidel Castro
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Talianka je neterou kardinála Luigiho Traglia, ktorý v 70. rokoch minulého storočia pôsobil v Ríme ako vikár pápeža Pavla VI. S Castrom sa prvýkrát stretla vo svojich 27 rokoch vďaka sprostredkovaniu sekretárky kubánskej ambasády v Ríme, s ktorou sa priatelila a ktorá bola Castrovou príbuznou.

Tragliová mnohoročný vzťah s Castrom označila za veľkú lásku. Sama na Kube dlhší čas žila a na jej naliehanie vraj v Havane opätovne otvoril farnosť, kde každú nedeľu navštevovala omšu. Po bohoslužbe na ňu pred kostolom čakal komunistický revolucionár v aute s poznávacou značkou "Comandante 1".

Fidel Castro
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Tragliová spomína aj na udalosť z roku 1974, kedy na Kubu pricestoval vtedajší vatikánsky "minister zahraničia" Agostino Casaroli. Pápežský vyslanec k sebe Talianku pozval, na stretnutie ale prišiel sám od seba i Castro. Casaroli bol podľa Tragliovej v rozpakoch, medzi oboma mužmi sa vraj ale ihneď vytvorila vzájomná sympatia.

Castrov režim nastolený v roku 1959 označil za oficiálnu štátnu ideológiu ateizmus a katolíci čelili tvrdým obmedzeniam. Komunisti prenasledovali rôznych cirkevných predstaviteľov i veriacich, rovnako ako tisíce ďalších osôb, z ktorých mnohé skončili vo väzení alebo v emigrácii. Od 90. rokov ale Havana svoj prístup zmierňuje a v roku 1998 povolila Jánovi Pavlovi II. vôbec prvú pápežskú návštevu ostrova, ktorá začala renesanciu náboženského života na predtým výrazne katolíckej Kube.

Fidel Castro
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Niektorí kubánski disidenti kritizujú cirkev za to, že ich ignoruje a že spolupracuje s kubánskym režimom. Keď na ostrov v septembri 2015 prišiel pápež František, nestretol sa podľa agentúry AP so žiadnym opozičníkom.

Viac o téme: Fidel Castro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu