Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ste v strese? Neuveríte, aká jednoduchá činnosť vám pomôže sa ho zbaviť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: youtube/dave hax)

PARíŽ - V rámci svojho nového konceptu Our House ponúka supermarket Selfridges v Londýne pre stresovaných zákazníkov prácu v dielňach. Predovšetkým ide o škrabanie zemiakov alebo drvenie korenia, píše francúzsky týždenník L'Express.

Desať bizarných zdravotných rád, ktoré skutočne fungujú

Je koniec s neobľúbenou činnosťou, škrabanie zemiakov má prinášať pokoj. Selfridges chce, aby sa zákazníci cítili v jeho veľkom londýnskom obchode ako v bavlnke. A aby zabudli na okolitý svet a zbavili sa stresu.

Ak sa niekto chce zapísať do programu dielne, kde sa škrabú zemiaky, môže to vyvolávať úsmev na tvári. Ale dielne, kde sa pracuje v skupine, v podzemí a v prítmí, hlásia stále plno. Projekt realizovaný v spolupráci so spoločnosťou The New Craftsmen, chce ľuďom dopriať "interaktívnu" skúsenosť a možnosť sebavyjadrenia.

Zemiaková šťava má mnoho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pre mnohých účastníkov prináša táto dielňa skutočne filozofickú skúsenosť. "Stratil som úplne pojem o čase. Zabral som sa do práce a úplne som zabudol pozerať sa na na e-maily, pretože som na to nemal čas," hovorí dvadsaťšesťročný Andy.

Pre iných to je objav. "Nikdy v živote som neškriabal zemiaky. Je to meditatívna skúsenosť," zdôrazňuje Antonio.

Zákazníci majú k dispozícii tri druhy zemiakov: britskú odrodu maris piper, nové zemiaky a takzvané rožteky. Na škrabanie majú ako pomôcky štandardnú škrabku a nôž. Na všetko dohliadajú dve osoby.

Dbajte na správne skladovanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Neočakávame, že sa škrabanie zemiakov stane pre ľudí koníčkom. Naším cieľom je zdôrazniť hodnotu týchto každodenných a všedných činností, ktorým sa nevenuje pozornosť. Chceme im vrátiť určitý význam," hovorí kreatívna riaditeľka Selfridges Linda Hewsonová.

"Ide o jednoduchú radosť z užitočnej činnosti, ide o to uvedomiť si, aká je táto činnosť dôležitá, zastaviť sa v dennom kolobehu a dopriať si čas na to, aby sme si túto prácu vedeli vážiť," dodáva.

Ste v strese? Neuveríte,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

V ďalších dielňach sa ľudia učia pripravovať čaj bez vrecúšok, drviť korenie, viazať kytice z aromatických byliniek či pripravovať chlebové cesto. Škrabanie zemiakov je zadarmo, ale niektoré ďalšie aktivity môžu stáť až 15 libier (takmer 18 eur).

Viac o téme: Stres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu