Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Snívajú sa vám v noci strašidelné sny? Podľa vedcov za tým môže byť vážna choroba

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

TORONTO - Štúdia vedcov z Torontskej univerzity objavila spojenie medzi zvláštnymi, fyzicky násilnými snami a zvýšeným rizikom vzniku neurologických ochorení, ako je Parkinsonova choroba a demencia. Odborníci sa domnievajú, že nezvyčajné sny by mohli pôsobiť ako varovný signál desaťročia pred prepuknutím ochorenia.

Týchto päť vlastností vám podľa vedcov zaručí šťastie: Máte ich?

"Náš výskum naznačuje, že poruchy spánku môžu byť včasným varovným signálom pre choroby, ktoré sa môžu objaviť o 15 rokov neskôr," uviedol John Peever, neurológ z Torontskej univerzity.

Tieto nové poznatky podporujú predchádzajúci výskum o ľuďoch s fyzickými, násilnými snami. Takéto sny sú známe aj ako porucha REM (štádia spojeného so snívaním) spánku. Symptómy sa môžu líšiť u každého jednotlivca, ale v zásade zahŕňajú kopanie, bitie či kričanie počas noci.

Príliš veľa spánku škodí,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V novej štúdii vedci zistili, že za túto poruchu je zodpovedná skupina poškodených buniek a toto poškodenie súvisí s nástupom neurologických ochorení.

"Z nejakého dôvodu sú bunky v oblasti REM spánku prvé, ktoré sú napadnuté a potom sa neurodegeneratívna choroba rozšíri do mozgu a postihuje ostatné oblasti, ktoré spôsobujú poruchy, ako je Parkinsonova choroba," povedal pre LiveScience Peever. REM porucha je v skutočnosti najznámejším predikátorom nástupu Parkinsonovej choroby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu