Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci si pozreli FOTO zo satelitu a zostali v šoku: Antarktída sa mení na zelenú

Plocha zeleného ľadu je naozaj veľká Zobraziť galériu (3)
Plocha zeleného ľadu je naozaj veľká (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Rutinný kontrolný prelet družice nad odľahlou časťou Antarktídy odhalil výskyt obrovskej masy zeleného ľadu. Odborníci si lámali hlavu nad tým, čo môže tento podivný fenomén spôsobovať a jedno vysvetlenie by už mali.

Svetielkujúci ľad objavili vedci z americkej NASA vďaka satelitu Landsat 8, ktorý okrem iného monitoruje aj Antarktídu z výšky 1100 kilometrov nad zemou. Ľadová masa pokrýva plochu o rozlohe približne tisíc kilometrov štvorcových, čo je dvadsaťkrát väčšie územie než New York, a neustále sa zväčšuje. 

Vedci si pozreli FOTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

Experti sa domnievajú, že ľad nadobudol zelenú farbu kvôli pôsobeniu fytoplanktónu. Nie sú si však celkom istí, či je rastlinný planktón súčasťou tvoriaceho sa ľadu alebo či sa nachádza pod už existujúcou ľadovou vrstvou. Zároveň predpovedajú, že fytoplanktón sa pred začiatkom zimy na najjužnejšom svetadieli ešte viac rozrastie. 

Vedci si pozreli FOTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

VIDEO futuristických polárnych staníc na Antarktíde: Žili by ste tu? 

Misia satelitu Landsat 8 je súčasťou amerického geologického prieskumu, ktorý mapuje svetovú pevninu. Zem obieha v nadmorskej výške 705 kilometrov a za deň vyprodukuje viac ako sedemsto fotografií zemského povrchu. 

Viac o téme: AntarktídaNasa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu