Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prekvapenie na anglickom zámku: Ani len netušili, čo za poklad ukrýva kvetináč s tulipánmi

Sarkofág poslúžil ako kvetináč
Sarkofág poslúžil ako kvetináč (Zdroj: Blenheim Palace)

LONDÝN - Zvyšok sarkofágu z antického Ríma slúžil dve stáročia na zámku Blenheim Palace neďaleko Londýna ako obyčajný kvetináč. Možno až 1800 rokov starý artefakt spozoroval až minulý rok počas návštevy odborník na starožitnosti, píše web britskej BBC. Dnes sa už nález, ktorého cena sa odhaduje na 300 000 libier (vyše 342-tisíc eur) vyníma na osobitnom podstavci vo vnútri panstva.

Veľký objav archeológov: V chudobnej štvrti Káhiry sa na nich usmialo šťastie

Dva metre dlhý a 400 kilogramov vážiaci blok mramoru bol zrejme prednou stenou starobylého sarkofágu. To, čo k nemu upútalo pozornosť nemenovaného starožitníka, boli najmä zachovalé reliéfy dvoch levích hláv a postáv Dionýza, Herkula či Ariadny.

Na zámku Blenheim, kde sa okrem iného narodil a vyrastal Winston Churchill, bol v tom čase použitý ako súčasť veľkého vonkajšieho kvetináča s tulipánmi. Dnes je po starostlivej reštaurácii vystavený vo vnútri paláca. "Dúfame, že zostane v dobrom stave a prežije po mnoho storočí," uviedla vo vyhlásení riaditeľka zámku Kate Ballengerová.

Reštauračné práce viedol Nicholas Banfield zo spoločnosti Cliveden Conservation. "Podarilo sa nám mramor odskrutkovať od olovenej vane, ku ktorej bol pripevnený, a potom ho odviezť do dielne na očistenie a stabilizáciu," povedal. Dodal, že na to, v akých podmienkach bol dielec uchovávaný, je vo skvelom stave.

Prekvapenie na anglickom zámku:
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Blenheim Palace)

Blenheim Palace je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a už tristo rokov je sídlom vojvodov z Marlborough. Antický sarkofág tam priviezol piaty vojvoda z Marlborough, George Spencer-Churchill, prapradedo britského vojnového premiéra Churchilla. Nie je jasné, či vojvoda časť rímskej hrobky kúpil či dostal darom, ani kto bol jej predchádzajúcim majiteľom.

Barnfield sa na základe sochárskeho štýlu a motívov domnieva, že sarkofág vznikol v druhom storočí nášho letopočtu, pravdepodobne na objednávku niekoho z vyšších vrstiev starovekého Ríma. "Takto kvalitný som ešte nevidel," hovorí. "Je naozaj nádherný."

Viac o téme: Sarkofág
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu