Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Veľký objav archeológov: V chudobnej štvrti Káhiry sa na nich usmialo šťastie

Pravdepodobná socha Ramessa II. Zobraziť galériu (2)
Pravdepodobná socha Ramessa II. (Zdroj: Youtube/Reuters)

KÁHIRA - Egyptskí a nemeckí archeológovia objavili v podzemných vodách káhirskej chudobnej štvrti časti obrovskej starovekej sochy. Veria, že znázorňuje faraóna Ramessa II., ktorý Egyptu vládol pred 3000 rokmi. Na rovnakom mieste vtedy totiž stálo staroveké mesto Heliopolis, kde faraón postavil chrám slnečného kultu. Nález je podľa egyptského ministerstva pamiatok veľmi významný. Informovala o tom agentúra Reuters.

Diera odhalila prastaré tajomstvo: FOTO Ukrýva záhadná jaskyňa templárov Svätý grál?

"Minulý utorok mi zavolali, že objavili obrovskú kremencovú sochu, pravdepodobne Ramessa II.," povedal agentúre Reuters minister pamiatok Chálid Anan.

Najmocnejší vládca starovekého Egypta Ramesse II., ktorý je niekedy tiež označovaný ako Ramesse Veľký bol tretím panovníkom 19. dynastie, ktorá vládla v rokoch 1279 až 1213 pred naším letopočtom.

Viedol niekoľko vojenských expedícií a rozšíril územie Egypta, za jeho vlády siahalo od Sýrie po Núbiu. Jeho nástupcovia ho označovali za "významného predka".

Veľký objav archeológov: V
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Reuters)

Egyptsko-nemecká expedícia tiež objavila časť pieskovcovej sochy Sethiho II., ktorý bol vnukom Ramessa II.

Na mieste nálezu stál kedysi chrám, ktorý bol jedným z najväčších v Egypte. Bol takmer dvakrát taký veľký ako Amonov chrám v Karnaku. V období starovekého Ríma a Grécka ho však zničili. Obelisky z miesta prepravili do Alexandrie či do Európy a opracované kamene sa rozkradli a použili pri budovaní Káhiry.

Archeológovia teraz vykopávajú zvyšné kusy sochy. Potom budú nález reštaurovať. V prípade, že majú pravdu a naozaj ide o Ramessa II., bude socha stáť pri vchode nového Veľkého egyptského múzea, ktoré má byť otvorené budúci rok.

Viac o téme: SochaArcheológoviaObjavRamesse II.Ramzes II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu