Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nechutné FOTO: Pozrite, čo cola a energetické nápoje naozaj robia vašim zubom

Ponorený v diétnej cole Zobraziť galériu (5)
Ponorený v diétnej cole (Zdroj: Facebook)

SAN DIEGO - Asi sa nedozviete nič nové, keď povieme, že coca-cola a ďalšie energetické drinky negatívne vplývajú na naše zdravie, najmä na zuby. Nedávny experiment to len potvrdil. Vykonal ho mladý zubár, ktorého výsledky priam šokovali. A budú aj vás.

Profesor Clive McCay z Cornellovej univerzity v roku 1950 uskutočnil zaujímavý experiment, ktorým chcel upozorniť americkú verejnosť na negatívne účinky konzumácie Coca-Coly. Na noc ponoril zub do pohára s týmto sladkým nápojom a ráno zistil, že úplne zerodoval. Neskôr vyšlo najavo, že to nebola tak celkom pravda a trvá omnoho dlhšie, než by sa zub rozpadol. To samozrejme ale neznamená, že pitie coly je zdravé. 

Rozsah účinkov pitia sladkých nápojov sa rozhodol ilustrovať zubár Tom Bierman z dentálneho štúdia v americkom San Diegu, a to priamo na svojich, teraz už bývalých zuboch. Pred niekoľkými rokmi mu odstránili osmičky a on si ich odložil na pamiatku. A teraz to zužitkoval, keď s nimi vykonal pokus. Jeden zub dal do fľaše s energetickým drinkom, druhý zas do coly, tretí do diétnej coly a posledný do pohára s obyčajnou vodou. Nechal ich tam takto dva týždne. O výsledku svojho experimentu potom informoval na medicínskej stránke Figure1.com. 

Nechutné FOTO: Pozrite, čo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Čo zistil? 

Keď sa Tom pozrel uplynutí tejto doby na zuby, ostal ohromený. Osmička ponorená v normálnej cole sčernela. Tá v diétnej Coca-Cole rovnako, ale nie až do takej miery. Najhoršie však dopadol zub v energetickom drinku. Jeho sklovina sa úplne rozpadla a vyzeral ako hrdzavý. Ten v energetickom nápoji s cukrom bol takisto zničený, ale o niečo menej. 

Ponorený v Coca-Cole
Zobraziť galériu (5)
Ponorený v Coca-Cole  (Zdroj: Facebook)

Ponorený v diétnej Coca-Cole
Zobraziť galériu (5)
Ponorený v diétnej Coca-Cole  (Zdroj: Facebook)

Ponorený v energetickom drinku bez cukru
Zobraziť galériu (5)
Ponorený v energetickom drinku bez cukru  (Zdroj: Facebook)

Ponorený v energetickom drinku s cukrom
Zobraziť galériu (5)
Ponorený v energetickom drinku s cukrom  (Zdroj: Facebook)

Experiment tak dokázal, že energetické nápoje predstavujú pre zubnú sklovinu, najtvrdšiu látku v ľudskom tele, hotovú pohromu. Keď ich človek pije pravidelne, rozožierajú ju, v dôsledku čoho potom prestane chrániť zubovinu. Zub sa potom stáva citlivým, bolestivým a taktiež viac náchylným na tvorbu kazu. "Energetický nápoj mal na sklovinu deštruktívnejší dopad než cola. Ešte znepokojujúcejšie je to, že išlo o nápoj bez cukru," poznamenal Bierman. 

Viac o téme: ZubárEnergetický nápojZubExperiment
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu