Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Jedinečný projekt ukazuje svet v roku 2050: Sex s robotmi a lekár na WC

Šanghaj o viac ako 30 rokov. Zobraziť galériu (14)
Šanghaj o viac ako 30 rokov. (Zdroj: kaspersky lab)

BRATISLAVA - Spoločnosť Kaspersky Lab dnes pri príležitosti 20. výročia predstavila unikátny projekt – Earth 2050 (Zem 2050) – webstránku, ktorá vás zavedie do budúcnosti a ukáže, ako sa bude vyvíjať naša spoločnosť a technológie o 30 rokov. Na tomto projekte sa okrem analytikov a výskumníkov Kaspersky Lab, podieľal aj známy futurológ Ian Pearson. V spolupráci s ďalšími vedcami, dizajnérmi a architektmi vytvorili realistický pohľad do nie až tak vzdialenej budúcnosti. Interaktívny web ponúka viac ako 200 rôznych predpovedí, z ktorých si používateľ môže vytvoriť vlastný obraz budúcnosti. Dokonca môže prispieť aj svojou víziou.

Do roku 2050 príde koniec sexu, ako ho poznáme: Drsná PREDPOVEĎ o tom, ako sa budeme milovať

Pochopenie relatívne blízkej budúcnosti nám môže pomôcť lepšie sa pripraviť na všetky výzvy, ktoré so sebou prinesie. O to sa aj práve týmto projektom snaží spoločnosť Kaspersky Lab, ktorá si v tejto súvislosti položila niekoľko zásadných otázok: Do akej miery budeme vedieť ochrániť naše súkromie, keď budú celkom zdigitalizované naše životy? Čo ak sa zariadenia stanú našou súčasťou a všetky dáta budú uložené v cloude, ako ich ochránime? A v priamej súvislosti s kybernetickou bezpečnosťou – ak tu nebudú žiadne koncové body, bude sa vývoj orientovať len na bezpečnostné riešenia, ktoré dokážu rýchlo reagovať na aktuálne okolnosti bez ohľadu na to, aké zariadenie zákazníci používajú?

Bratislavu zatiaľ na webe nenájdeme. Najbližšie k nám sa nachádza Varšava, s ktorou súvisí aj jedna predpoveď.
Zobraziť galériu (14)
Bratislavu zatiaľ na webe nenájdeme. Najbližšie k nám sa nachádza Varšava, s ktorou súvisí aj jedna predpoveď.  (Zdroj: kaspersky lab/Earth2050)

„Všetky vízie a predpovede, ktoré nájdete na webe Earth 2050 sa stanú skutočnosťou už o pár desiatok rokov. Earth 2050 nie je pre nás len kreatívnym experimentom. Už 20 rokov bojujú naši experti s kyberzločinom a mali možnosť sledovať, ako sa vyvíjal svet hrozieb. Svoje skúsenosti a zistenia posúvajú ďalej a neustále sa snažia apelovať na používateľov, aby boli obozretnejší, čo sa týka bezpečnosti technológií budúcnosti. Niektoré z nich nám budú poskytovať úžasné možnosti – ako napr. samojazdiace automobily, inteligentné infraštruktúry alebo neobmedzené možnosti zdieľania informácií v oblasti medicíny medzi lekármi z celého sveta. Napriek tomu treba byť na pozore, pretože poskytujú nové možnosti pre kyberzločincov,“ povedal Dragan Martinovic, Managing Director pre juhovýchodnú Európu.

Predpoveď pre Varšavu: Študenti v budúcnosti už nebudú musieť navštevovať školu, ale budú sa učiť doma, v parku alebo kdekoľvek prostredníctvom hologramu.
Zobraziť galériu (14)
Predpoveď pre Varšavu: Študenti v budúcnosti už nebudú musieť navštevovať školu, ale budú sa učiť doma, v parku alebo kdekoľvek prostredníctvom hologramu.  (Zdroj: kaspersky lab/Earth2050)

V tomto momente obsahuje predpovede pre 80 miest po celom svete. Návštevník si na mape môže vybrať akékoľvek z nich a okamžite sa mu otvorí celá predpoveď. Portál je rozdelený do troch časových kategórií, ktoré vás môžu presunúť do roku 2030, 2040 alebo 2050. Každá z nich obsahuje predpovede zostavené z poznatkov uznávaných odborníkov z rôznych oblastí.

Apartmán v roku 2030.
Zobraziť galériu (14)
Apartmán v roku 2030.  (Zdroj: kaspersky lab)

Apartmán v roku 2050.
Zobraziť galériu (14)
Apartmán v roku 2050.  (Zdroj: kaspersky lab)

Nejde však len o textové predpovede. Web je plný interaktívneho, vizuálneho či virtuálneho obsahu. Obsahuje napr. 12 virtuálnych panoramatických pohľadov do vybraných svetových metropol vrátane Barcelony alebo Šanghaja, ako aj ilustrácií rôznych predmetov z budúcnosti.

Šanghaj v roku 2030.
Zobraziť galériu (14)
Šanghaj v roku 2030.  (Zdroj: kaspersky lab)

Šanghaj v roku 2040. Za desať rokov technika opäť pokročí.
Zobraziť galériu (14)
Šanghaj v roku 2040. Za desať rokov technika opäť pokročí.  (Zdroj: kaspersky lab)

Navyše, 360º pohľad umožní návštevníkom vybrať sa na prechádzku po meste a obdivovať všetky „vychytávky“, ktoré sa stanú jeho bežnou súčasťou už o pár rokov. Budeme schopní meniť vzhľad každého človeka, ktorého uvidíme na ulici? Budeme môcť meniť napr. jeho oblečenie alebo celkový štýl? Je možné, že klasické taxíky v tzv. smart mestách budúcnosti nahradia samojazdiace autá? Budú nás reklamy prenasledovať aj v spánku? Tieto otázky sú len zlomkom toho, s čím sa stretnete na vašej výprave do budúcnosti.

Barcelona budúcnosti.
Zobraziť galériu (14)
Barcelona budúcnosti.  (Zdroj: kaspersky lab)

Nové modely dronov.
Zobraziť galériu (14)
Nové modely dronov.  (Zdroj: kaspersky lab)

Každý návštevník bude môcť prispieť svojou troškou a vložiť na web svoje vlastné návrhy. Stránka umožňuje používateľom zapojiť sa do diskusie o predpovediach a víziách, ktoré sú jej súčasťou. No rovnako sa môže podeliť aj o svoje vlastné. Stačí vyplniť formulár a doplniť tam vlastné vízie, ktoré budú publikované na webe hneď, ako ich posúdi redakčný tím.

Portál bude tiež pravidelne aktualizovaný o nový obsah a predpovede od expertov Kaspersky Lab, ako aj z ďalších zdrojov. „Veríme, že počet prispievateľov sa bude neustále rozširovať o nové a nové mená. A vyzývame všetkých, ktorých táto platforma zaujala, aby sa nebáli prispieť a podeliť sa aj o tú najbláznivejšiu predstavu budúcnosti, ktorej sa čoskoro staneme reálnou súčasťou,“ dodal Dragan Martinovic.  

Čo teda na webe nájdete? Tu je zopár predpovedí:

1. Samojazdiace autá. Nemáte radi šoférovanie? Dobrá správa. Už to vraj nepotrvá dlho a voziť nás budú dopravné prostriedky s autopilotom.

Jedinečný projekt ukazuje svet
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: kaspersky lab/Earth2050)

2. Vyberte si optimálny vzhľad. Ak sa vám nebudú páčiť napríklad bradatí muži, už nikdy viac ich neuvidíte. Stačí zvoliť svoje preferencie a vizuál sa podľa nich upraví.

Jedinečný projekt ukazuje svet
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: kaspersky lab)

3. Nákupy v nečakanom čase. Výskum spánku a snov umožní vkladať nám do nich o 30 rokov reklamu.

Jedinečný projekt ukazuje svet
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: kaspersky lab)

4. Bytové vychytávky. Toalety v budúcnosti budú slúžiť aj ako minilaboratóriá. Vyhodnotia, či je všetko v norme a ak nie, odporučia návštevu lekára.

Jedinečný projekt ukazuje svet
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: kaspersky lab/Earth2050)

5. Život s robotmi. Roboti sa stanú nielen súčasťou domácností, ale budú z nich aj športovci. Dokážu nielen skákať či behať, ale vytvoria spolu tímy, ktoré nebudú kontrolované ľuďmi, ale vlastnými rozhodnutiami. Futbalové majstrovstvá sa môžu začať. Hádajte, kto ich v roku 2050 vyhrá.

Jedinečný projekt ukazuje svet
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: kaspersky lab/Earth2050)

Futurológovia ale hovoria aj o tom, že ľudia začnú robotov využívať čoraz viac aj na sex a partnerstvo, pretože im dokážu naplniť všetky ich potreby a predstavy.

Viac o téme: Kaspersky LabEarth 2050
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu