Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Obrovský úspech bratislavských stredoškolákov: V Japonsku bojovali proti najlepším

Šikovní stredoškoláci z tímu Compotes Zobraziť galériu (3)
Šikovní stredoškoláci z tímu Compotes (Zdroj: Facebook/Compotes)

BRATISLAVA – Mladí slovenskí študenti sa postarali o svetový úspech a zviditeľnenie našej krajiny. Ján, Gregor a Matej sa venujú nie úplne zvyčajnej a častej činnosti. Spolu so svojim tímom sa zaoberajú vývojom robotov. V Japonsku bojovali z plných síl a vyplatilo sa. Domov si priniesli krásnu spomienku.

Obrovský úspech zožali mladí bratislavskí stredoškoláci, ktorý sa zúčastnili majstrovstiev sveta v robotickom futbale RoboCup Nagoya 2017. Ide o medzinárodnú súťaž, ktorá podporuje výskum a vývoj umelej inteligencie. Traja členovia z tímu Compotes, Ján (19), Gregor (17) a Matej (18) do dotiahli na tretie miesto.

Cesta k úspechom

Ako sme sa dozvedeli, študenti sa vývoju robotov venujú už 7 rokov. Za sebou majú niekoľko úspešných súťaží, z ktorých si okrem krásnych spomienok odniesli aj výborné výsledky. "Tento rok máme za sebou viacero zahraničných úspechov," potvrdili členovia tímu. Na RoboCup Junior(Slovensko) Soccer Open league vyskúšali ako chutí prvé miesto. Príchuť prvenstva si zopakovali aj na súťaži v Taliansku a Slovinsku. Druhú priečku obsadili na RoboCup Junior Austria Open. Tu sa ich cesta za úspechmi nekončí.

Študenti sa stali majstrami Talianska
Zobraziť galériu (3)
Študenti sa stali majstrami Talianska  (Zdroj: Facebook/Compotes)

Medzinárodná súťaž v Japonsku

Príprava na súťaž takýchto rozmerov trvá naozaj dlho, to nám potvrdili aj členovia tímu. "Príprava na súťaž trvá od Septembra až do Apríla, kedy je celošťátne kolo. V prípade, že sa nám podarí kvalifikovať, tak prípravy trvajú až do dňa odchodu na medzinárodnú súťaž." Podarilo sa a traja študenti vycestovali zabojovať. Konkrétne v ich kategórii sa zúčastnilo 19 krajín. V tom, ktoré tímy im dali najviac zabrať majú celkom jasno. "Najsilnejším súpermi boli tímy z Japonska, Singapuru a Macau."

Obrovský úspech bratislavských stredoškolákov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Compotes)

Aj napriek veľkej a bezpochyby silnej konkurencie dosiahli krásne výsledky. V súťaži supertímov obsadili tretie miesto a v turnaji jednotlivcov obsadili študenti 13 priečku. To ale nie je všetko. Domov si odniesli aj cenu medzinárodnej poroty za najlepšiu prezentáciu svojich súťažných robotov. Mladí muži sa teda bezpochyby domov vrátili s úsmevom na perách a motiváciou byť stále lepší, dosahovať aj naďalej výborné výsledky a zviditeľňovať našu malú krajinu vo svete. 

Viac o téme: SvetRobotŠtudentiúspechSúťaž Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu