Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Všetko, čo ste chceli vedieť o zámkoch lásky

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Polus City Center)

Stavanie vzdušných zámkov žiadnemu vzťahu nesvedčí. Páry, ktoré to s láskou myslia vážne, siahajú po pevnejších zámkoch – takých, čo bez ujmy prežijú aj občasnú búrku. Visiace zámky lásky sú neprehliadnuteľnou pripomienkou, že keď dvaja patria k sebe, mali by spolu ostať za každého počasia.

Na začiatku bola nevera

Zvyk metaforického zamkýnania lásky nie je žiaden novodobý výstrelok, ale viac ako sto rokov stará záležitosť. Na úplnom začiatku stojí smutný príbeh „lásky ako trám“ z obdobia prvej svetovej vojny. V srbskom kúpeľnom mestečku Vrnjačka Banja sa miestna učiteľka zadívala do vojaka srbskej armády. Sľúbili si večnú lásku, vymenili snubné prstienky, ale... happy end sa nekonal. Dôstojník po odvelení do Grécka podľahol vnadám ostrovanky z Korfu. Osud učiteľky, ktorá sa z nevery nikdy nespamätala, bol ešte černejší než zostarnutie osamote, v zatrpknutosti a obkolesení mačiek. Od smútku jej puklo srdce a zomrela nemilovaná. Práve tragickosť nenaplneného citu podnietila mladé Srbky k činu a z poverčivosti si začali „zamykať“ svoje vzťahy pomocou bezpečnostných zámkov, aby neskončili rovnako ako podvedená nešťastnica. Vešali ich – symbolicky – na Most Ljubavi (doslova Most lásky), kde sa učiteľka s armádnym sukničkárom zvykli často prechádzať.

... a dnes?

Vo svete existuje nespočetné množstvo mostov či brán, kde sa udomácnil zvyk vešania zámkov lásky, a neustále pribúdajú nové. Párom sa toto gesto lásky zjavne páči a radi ho nasledujú –  je už skoro nepísaným pravidlom, že akonáhle  sa vedľa seba vyskytnú dva či tri zámky s vygravírovanými iniciálami, netrvá dlho a zámkami je posiaty celý okolitý priestor. V extrémnych prípadoch sa stáva, že samotné miesto toľko koncentrovanej romantiky neunesie a skolabuje. Doslova. Odhaduje sa, že váha parížskych mostov obvešaných zámkami lásky narástla za posledných niekoľko rokov o 45 ton, preto musí mesto pravidelne regulovať horlivosť zaľúbencov a v momente, keď zhluk zámkov ohrozí estetický ráz či nosnosť mosta, zasahujú robotníci s pílkami. No zamilované páry sú vynaliezavé a jednoducho sa aj so zámkom presunú o most ďalej.

Tipy pre slovenských zaľúbencov

Mnohé vychýrené destinácie na demonštrovanie pevnosti puta lásky máte na skok, napríklad Kolín nad Rýnom a most Hohenzollern. Budete mať síce čo robiť, aby ste medzi tisíckami zámkov našli ešte jednu voľnú škáročku pre ten váš, ale hľadanie si môžete spríjemniť úchvatným výhľadom na historickú časť mesta – z mosta vraj vyzerá najkrajšie.

Do talianskej Verony to tiež nie je zo Slovenska ďaleko. Slávny dom s balkónom, kam sa potajomky vykrádala mladučká Júlia, aby vyzerala svojho milenca z rodu Montekovcov, skrytého v húští, denne obliehajú hordy turistov, a to aj mimo hlavnej sezóny. Vybrať sa sem bez zámku je priam spoločenské faux pas. Zaľúbenci pre tento účel využívajú železnú bránu v areáli domu a tí, čo majú po ruke pero a papier, nechávajú zaľúbené odkazy na stromoch v záhrade.

Buďte pri štarte niečoho nového!

Nepáči sa vám kráčať s davom a bojovať o každý centimeter štvorcový pre svoj zámok? Práve teraz máte jedinečnú možnosť vydobyť si pekné V.I.P. miestečko pre zacvaknutie vášho zámku, ešte než tam bude tlačenica. Buďte medzi prvými, kto začne novú tradíciu zamykania lásky v našom hlavnom meste! S príchodom sviatku zamilovaných mieri do Bratislavy originálna pletivová dekorácia v tvare srdca, ktorá má ambíciu stať sa výkladnou skriňou lásky. Srdce oživí priestory nákupného strediska Polus City Center a ak od 11. do 28. februára nakúpite v tamojších predajniach v minimálnej hodnote 10 eur, dostanete na recepcii zámok lásky grátis. Potom ho už len zacvaknúť, kľúčik si dobre odložiť a po čase sa sem vybrať ruka v ruke so svojou láskou na kontrolu, či zámok drží na svojom mieste. Ak hľadáte niečo trvácnejšie a invenčnejšie než valentínske kvety s bonboniérou, poistka lásky v Poluse je výborný nápad!    

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu