Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Austrálii objavili stopy po dávnej minulosti: Z ničoho nič zmizlo 32 km

Podmorský zosuv pôdy Zobraziť galériu (3)
Podmorský zosuv pôdy (Zdroj: youtube/the university of sydney)

CANBERRA - Stopy po mohutnom podmorskom zosuve pôdy, ktorý mohol pred 300 000 rokmi vyvolať obrie vlny cunami, boli nájdené neďaleko austrálskeho pobrežia. Informovala o tom dnes agentúra AFP s odvolaním sa na austrálskych vedcov.

Zosuv pevninského svahu bol náhodne odhalený v oblasti Veľkého bariérového útesu, kde vedci v súčasnosti vykonávajú trojrozmerné mapovanie morského dna. Domnievajú sa, že zosuv spôsobilo pravdepodobne zemetrasenie. "V pevninskom svahu chýba obrovský kus s dĺžkou dvadsať kilometrov a hĺbkou osem kilometrov," povedal jeden z autorov štúdie Robin Beaman z Univerzity Jamesa Cooka. 

V Austrálii objavili stopy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/the university of sydney)

Zosuv pevninského svahu bol lokalizovaný 75 kilometrov od mesta Innisfail, ktoré leží vo východoaustrálskom štáte Queensland. Zo svahu zmizlo 32 kilometrov kubických materiálu. To je takmer tridsaťkrát viac než objem Uluru, posvätnej hory austrálskych domorodcov s výškou 348 metrov, ktorá je známa aj ako Ayers Rock. 

V Austrálii objavili stopy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Doba podmorského zosuvu bola určená pomocou datovania koralových fosílií, ktoré boli objavené zhruba o kilometer hlbšie na podmorských pahorkoch, ktoré vznikli z pôdy uvoľnenej zosuvom. Spomínaný zosuv pôdy mohol vyvolať vlny cunami s výškou 27 metrov; ich následky ale mohla zmierniť prítomnosť množstva koralových útesov. 

Viac o téme: CunamiZosuv pôdyAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu