Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Švajčiari zažili pekelný večer, prekvapilo ich silné zemetrasenie: Domy sa triasli aj Slovákom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERN - Švajčiarskom otriaslo v pondelok krátko po 21.00 h SEČ zemetrasenie s magnitúdou 4,6. Jeho epicentrum sa nachádzalo šesť kilometrov severovýchodne od priesmyku Klausenpass spájajúceho kantóny Uri a Glarus, informoval na svojej stránke denník Basler Zeitung s odvolaním sa na seizmologický ústav pri technologickom inštitúte ETH v Zürichu.

Hypocentrum hlavného otrasu sa podľa americkej geologickej služby USGS nachádzalo v hĺbke desať kilometrov. Po ňom nasledovalo viac ako desať dotrasov slabšej intenzity, ktoré boli cítiť napríklad v Zürichu, Neuenburgu či Bazileji.

Boháči sa pripravujú na katastrofu: VIDEO Luxusné apartmány ukryté vnútri veľkého bunkra

Išlo o jedno z najsilnejších zemetrasení vo Švajčiarsku za uplynulé roky. Podľa seizmologického ústavu sa v blízkosti epicentra môžu vyskytnúť škody mierneho až stredného rozsahu.

Hovorca polície v kantóne Schwyz agentúre SDA povedal, že po otrasoch trvajúcich asi tri sekundy sa ozvalo 20-30 občanov. Hlásenia o väčších škodách nie sú k dispozícii. Vlani zaznamenali vo Švajčiarsku 31 citeľných zemetrasení, čo je o osem viac ako dlhoročný priemer. Najsilnejšie zemetrasenie s magnitúdou 4,1 postihlo 24. októbra 2016 kantón Wallis.

Zdroj: seismo.ethz.ch
Zobraziť galériu (4)
Zdroj: seismo.ethz.ch  (Zdroj: seismo.ethz.ch)

Zemetrasenie dosvedčili aj Slováci

Podľa Slovákov žijúcich vo Švajčiarsku boli otrasy relatívne silné. Na niektorých miestach sa po izbe nekĺzali postele a triasli sa aj celé domy. „Myslel som si, že sa rozpadáva dom,“ napísal na Facebook Marián. Niektorým dokonca popadali na zem skrine či chladinčka a všade navôkol sa ozýval rachot a buchot.

Švajčiari zažili pekelný večer,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Slováci a Česi vo Švajčiarsku (official))

Švajčiari zažili pekelný večer,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Slováci a Česi vo Švajčiarsku (official))

Viac o téme: Zemetrasenie Švajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu