Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na Zemi je jedna oblasť, kde takmer nie je gravitácia: Po 40 rokoch už vedia, prečo

Hudsonov záliv Zobraziť galériu (3)
Hudsonov záliv (Zdroj: thinkstock.com)

TORONTO - Vedci si dlhé roky márne lámali hlavu nad tým, ako je možné, že na jednom mieste v Kanade takmer vôbec neexistuje gravitácia. Teraz na to konečne prišli. Nie, nenachádza sa tam vchod do iného sveta, tento fenomén má omnoho racionálnejšie vysvetlenie.

Po viac ako štyri desaťročia expertov miatla antigravičná zóna obklopujúca Hudsonov záliv na severovýchode Kanady. Prvýkrát si túto podivnú anomáliu všimli v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, ale nedokázali vysvetliť, prečo je v tejto oblasti tak slabá gravitácia. Objavili sa viaceré vysvetlenia vrátane toho, že sa tam nachádza portál do inej dimenzie. 

Na Zemi je jedna
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedcom sa už ale túto hádanku konečne podarilo rozlúsknuť. Za všetko môže tzv. Laurentidská ľadová kryha, ktorá kedysi pokrývala väčšinu Kanady a aj časť Spojených štátov. Bola totiž tak veľká a hrubá až 3,7 kilometra, že sa pod jej ťarchou zhruba pred 10-tisíc rokmi vytvorila v Zemi preliačina, ktorá narušila gravitačné pole. 

Na Zemi je jedna
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zem sa z toho pomaly spamätáva a narovnáva, a to v priemere o 1,25 centimetra ročne. Experti odhadujú, že potrvá ďalších päťtisíc rokov, kým sa gravitácia v Hudsonovom zálive dostane na normálne hodnoty. 

VIDEO Satelit odhalil anomáliu na južnom póle: Mysteriózna príčina najväčšej zemskej skazy

Je tu ale ešte jeden dôvod, prečo Hudsonov záliv popiera zákony fyziky, a tým je prúd  vriacej magmy. Tá v zhruba v 150-kilometrovej hĺbke pod Zemou neustále prúdi a vytvára tak prúdy, ktoré ťahajú kontinentálne tektonické dosky ešte nižšie pod povrch. Tento jav zmenšuje objem hmoty v oblasti a znižuje tým pádom aj gravitáviu, pripomína portál Express.co.uk. 

Viac o téme: KanadaGravitácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu