Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pravnučka odhalila pravdu o záhadnom Rasputinovi

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: repro foto YouTube)

MOSKVA/PARÍŽ- Skoro všetko, čo sa o Rasputinovi hovorí, nie je pravda. Nebol to mních, ani neorganizoval bláznivé orgie, povedala ruskému časopisu Ogoňok pravnučka niekdajšieho ľudového liečiteľa zo sibírskej dediny, ktorý sa stal jednou z najmocnejších postáv na dvore posledného ruského cára. Práve vražda Grigorija Rasputina, ktorého jedni považovali za šarlatána a druhí za "svätého", predchádzala pádu monarchie, boľševickej revolúcii a ďalším katastrofám.

Storočie od atentátu na Rasputina: Tajný a zhýralý život šialeného mnícha, ktorý ovládol ruského cára

Mýty o Rasputinovi aj po 100 rokoch v Rusku stále žijú. Zvraty ruských dejín z počiatku 20. storočia považuje za hlboko osobnú záležitosť Rasputinova pravnučka Laurence Huotová-Solovieffová (73), ktorá žije na parížskom predmestí.

Z Rasputinových siedmich detí sa dospelosti dožili tri. Matrena, ktorá si v Petrohrade zmenila "buranské" meno na svetáckejšie Marija, Varvara a Dmitrij. Prežiť revolúciu a nový režim sa podarilo len Matrene, ktorej Rasputin krátko pred smrťou napísal: "Rýchlo uteč, kým to ide".

Dramatický útek Rasputinovej dcéry do Paríža

Matrena poslúchla, ale unikala do Európy cez Vladivostok skoro dva roky, a to aj kvôli vzbure Čechoslovákov. Cez Singapur, Japonsko a Suezský prieplav sa rodina dostala do Terstu a odtiaľ cez Prahu do Berlína, odkiaľ sa po štyroch rokoch presťahovala do Paríža. Matrena tancovala v divadle, než ju riaditeľ amerického cirkusu Barnum, ktorého zaujalo slávne priezvisko, ponúkol prácu a odchod do Ameriky - ak vstúpi do levej klietky.

"Samozrejme, že babička súhlasila," smeje sa Laurence. "Po úteku pred revolúciou a vojnou ju levia klietka nemohla vydesiť," dodala.

Rodinnú históriu skúma a vykladá už roky. Ale o svojom ruskom pôvode sa dozvedela až v 12 rokoch. "Nič sa tu nezmenilo od čias, keď odtiaľ odišli moji predkovia. Usudzujem, že presne také to tu bolo aj v stredoveku," myslí si o Rasputinovej rodnej dedine Pokrovskoje, ktorú prvýkrát navštívila v roku 2005. Všetci vedeli, kto je, a mnohí sa k jej pradedovi hrdo hlásili.

Pravnučka odhalila pravdu o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: repro foto YouTube)

Aká je pravda o Rasputonovi?

"Je pravda, že bol liečiteľ. Veď len preto pozvali Rasputina k dvoru. Miesto fám je potrebné začať od toho, že keď sa narodil cárovič, držalo sa v tajnosti, že následník trpí hemofíliou. Dopočuli sa o Rasputinových jedinečných schopnostiach a rozhodli sa ho pozvať. Ale pretože vznešení ľudia nechápali, prečo sa Rasputin stretáva s cárovnou, usúdili, že čaj spolu asi nepijú. Je to smiešne. Nikdy nebol až takým blízkym priateľom cárskej rodiny. až za revolúcie cár zistil, že všetci sú proti nemu, ostal mu len Rasputin a začal ho oslovovať 'môj priateľ'. Ale babička o cárskej rodine veľmi nehovorila, v rodine to bolo prísne zakázané," hovorí.

Meno Rasputin bolo zakázané

Zákaz mal rodinu ochrániť. Do Francúzska emigroval aj knieža Felix Jusupov, ktorý tam napísal a vydal knižku, v ktorej podrobne opísal, ako zabil "diabla". Rasputinova povesť potom bola veľmi zlá a o ruských koreňoch sa rodina snažila nehovoriť aj kvôli nemecko-sovietskemu paktu.

"Pamätám si, ako otec búšil do stola a hovoril, že si neželá, aby doma zaznelo meno Rasputin. Až keď otec zomrel, bratranec povedal, že musíme poznať celú našu históriu, aby sme o pradedovi vedeli," dodala.

"Skoro všetko, čo sa o ňom hovorí, nie je pravda. Nikdy nebol mníchom, nikdy neorganizoval bláznivé orgie. Áno, pochádzal z dediny, prišiel do Petrohradu so špinou za nechtami, až do 40 rokov nevedel ani čítať ani písať a po vypuknutí vojny v roku 1914 prepadol pitiu. Usúdil, že Rusko zomrelo, že je zničené, a tak išiel k Jusupovovi, aby ho zabili," vyhlásila. Rasputin už skôr čelil niekoľkým pokusom o vraždu a bol presvedčený, že sa nedožije konca roka 1916.

Rastupin ako nadávka

Jusupov čoby bohatý emigrant vedel, že Rasputinova rodina žije v Paríži, ale nikdy sa s ňou nestretol. A to aj napriek tomu, že sa jeho dcéra Irina spriatelila s tetou Huotovej-Solovieffovej a dokonca navštívila ju a jej matku. Dodnes sa jej však stáva, že jej aj priatelia povedia, že ju nemôžu pozvať k sebe, pretože je potomkom Rasputina, ktorého povesť očiernil Jusupov. Do Rasputinov sa dokonca nadáva úlisným politikom, hoci sám Rasputin podľa svojej pravnučky s politikou nemal nič spoločné - iba na cárovnino naliehanie radil Mikulášovi II., či má do činenia s dobrým, alebo zlým človekom.

Pravnučka odhalila pravdu o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: repro foto YouTube)

"Raz som sa tu v Paríži zúčastnila prednášky pravoslávneho kňaza, ktorý ma poznal osobne. Celý večer obviňoval Rasputina zo všetkých hriechov. Nudila som sa a už som sa chystala odísť, keď povedal, že tu sedí Rasputinova pravnučka. Všetci lapali po dychu, tak som vstala a dve minúty pohovorila o pradedovi, že mi nikdy nehovorili to, čo som počula od kňaza, ale že mu platili za liečenie cároviča a že veľa peňazí rozdal chudobným. Francúzi postupne chápu, že im o Rasputinovi nepovedali všetko, a Rusi tiež časom pochopia, že nebol takou jednoznačne zápornou postavou, ako sa tvrdí," dodala Parížanka Huotová-Solovieffová.

Rasputin veštcom?

Legenda, podľa ktorej Rasputin predpovedal, že po jeho vražde bude nasledovať vyhladenie cárskej rodiny a skaza Ruska, sa zrodila v roku 1921, kedy v Rige vyšla kniha Rasputinovho osobného tajomníka a niekdajšieho petrohradského kupca Arona Simanoviča. Aj tajomníkov osud tragicky skončil v Osvienčime v júli 1944. Jeden Simanovičov syn bol zavraždený v nacistickom tábore Sobibor, druhý si otvoril v Libérii reštauráciu Rasputin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu