Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusi v pozore, busta cára ronila slzy presne pred historickým dátumom: Poslankyňa vidí zázrak

Mikuláš II s manželkou. Boľševici ich popravili. Zobraziť galériu (2)
Mikuláš II s manželkou. Boľševici ich popravili. (Zdroj: Wikipedia)

BRATISLAVA - Ruskú pravoslávnu verejnosť vzrušila správa z krymského Simferopola, kde vraj začala roniť slzy busta posledného ruského cára Mikuláša II. umiestnená v kaplnke miestnej prokuratúry. A to tesne pred svojím posledným rozhodnutím presne pred 100 rokmi. Poslankyňa ruského parlamentu vidí za tým zázrak.

"Zázrak" oznámila verejnosti poslankyňa ruskej vládnej strany Jednotné Rusko Natalia Vladimirovna Poklonská, bývalá krymská prokurátorka. Cirkevná vrchnosť sa podľa agentúry Interfax k správe stavia zdržanlivo.

Bronzová busta niekdajšieho imperátora podľa Poklonskej začala roniť slzy nedlho pred stým výročím posledného cárovho rozhodnutia z 15. marca 1917, ktorým národu oznámil abdikáciu. Po páde dynastie bol cár poslaný do vyhnanstva, kde ho zastihla boľševická revolúcia. Monarchu, ktorý bol po rozpade ZSSR vyhlásený za svätého, boľševické komando zastrelilo v júli 1918 v Jekaterinburgu. Rovnaký osud stretol aj jeho rodinu.

Rodina Miuláša II.
Zobraziť galériu (2)
Rodina Miuláša II.  (Zdroj: wikipedia.org)

Ani veda ani nikto iný

"Je to zázrak, ktorý nedokáže vysvetliť veda ani nikto iný," komentovala slziace bustu Poklonská, ktorá sa prokurátorskej funkcie ujala krátko po ruskej anexii Krymu a poslankyňou ruskej Štátnej dumy sa stala minulý rok v októbri. Do obsadenia polostrova ruskými vojakmi pôsobila na Kryme v ukrajinských justičných orgánoch.

K zázračnej buste podľa Poklonskej prichádzajú rodičia s chorými deťmi v nádeji, že sa ich ratolesti uzdraví. Okrem bývalého cára začalo vraj v kaplnke roniť slzy aj niekoľko ikon. Vedenie simferopolskej eparchie (diecézy) vyslalo na miesto údajného zázraku komisiu znalcov, ktorá ale žiadne stopy po slzách na buste cára neobjavila. Vyzvala však miestnych duchovných, aby pokračovali v dôkladnom sledovaní kaplnky, a v prípade, že sa slzy objavia, okamžite informovali nadriadených cirkevnej autority.

Správa o simferopolskom "zázraku" mala veľký ohlas na ruských sociálnych sieťach. Časť užívateľov netajila svoje nadšenie, iní si z posvätných slzia, ale predovšetkým z poslankyne Poklonskej, robili žarty.

Na búrlivú diskusiu reagoval biskup Pankratij, šéf cirkevnej komisie pre svätorečenie. "Nekritizujte mladú, neskúsenú poslankyňu. Nevšímajte si bezbožných sieťových barbarov a zdržte sa prezieravého výsmechu či naopak exaltovaného vytrženia," odkázal užívateľom sociálnych sietí.

Viac o téme: CárRuskoMikuláš IIBazilika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu