Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Astronómovia hovoria o veľkej rarite: Zem DNES unikne skaze fatálnych rozmerov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Astronómovia upozornili, že dnes okolo Zeme preletia až štyri asteroidy, jeden z nich je dokonca väčší ako známe ruské kolo London Eye. Zároveň ubezpečili, že dnes budeme napriek nezvyčajnej vesmírnej udalosti v bezpečí.

Najbližší asteroid (2006LH) s priemerom 45 metrov poletí vo vzdialenosti 2,4 milióna kilometrov od Zeme. Najväčší zo štyroch objektov má v priemere 240 metrov a do kolízie s našou planétou by sa nemal dostať ani jeden z asteroidov.

Zdrvujúca informácia vedca z NASA: Vesmírny problém, o ktorom by ľudstvo malo vedieť

V blízkosti Zeme sa každý mesiac vyskytnú desiatky asteroidov, väčšinou vo vzdialenosti 7,5 milióna kilometrov. Je však neobvyklé, že sa až štyri asteroidy priblížia k Zemi v rovnaký deň, teda dnes. „Je to veľká vzácnosť,“ povedal planetárny vedec Detlef Koschny z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) MailOnline. „Nepamätám si, že by niečo podobné nastalo v minulosti,“ dodal.

Najjasnejší z asteroidov, pomenovaný 2015YQ1, by dokonca mohol byť pozorovateľný zo Zeme. Odborníci tvrdia, že sa v slnečnej sústave vyskytuje viac ako 600-tisíc asteroidov a zhruba 10-tisíc z nich by sa teoreticky mohlo dostať do kolízie s našou planétou.

Mohlo by vás zaujať:
Matúš fotí Malý Rím po tme: Zhasnite svetlá, krása nočného mesta vám spôsobí zimomriavky

Hoci je pravdepodobnosť dopadu veľkého objektu na Zem momentálne veľmi malá, odborníci musia byť bdelí a sledovať ich trajektórie po celý rok. Aktuálne možno hovoriť o 580 objektoch, ktoré by mohli predstavovať potenciálne riziko.

Astronómovia hovoria o veľkej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Asteroid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu