Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zdrvujúca informácia vedca z NASA: Vesmírny problém, o ktorom by ľudstvo malo vedieť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Predstavte si, že by sa k Zemi rútilo obrovské vesmírne teleso. Myslíte si, že by ľudstvo zrážke dokázalo zabrániť? Máme technológie, ktoré by dokázali strašný scenár zvrátiť? Rovnakú otázku si položil aj NASA výskumník Joseph Nuth. Jeho odpoveď vás zaskočí.

„Ľudstvo je žalostne nepripravené na prekvapenie v podobe asteroidu alebo kométy,“ varoval krátko pred Vianocami na stretnutí s jadrovými vedcami Joseph Nuth z Goddardovho vesmírneho strediska. Najväčším problémom je podľa neho fakt, že v tejto veci momentálne nemôžeme veľa urobiť.

Hawking prezradil, kedy nastane koniec sveta: Ďalšieho milénia sa už nedožijeme

Nuth tieto slová predniesol na výročnom zasadnutí Americkej geofyzikálnej únie. Podľa neho máme šťastie, že veľké, potencionálne nebezpečné planéty a kométy v tesnej blízkosti Zeme sú zriedkavým javom. V minulosti postihla Zem katastrofa obrích rozmerov pred desiatkami miliónmi rokov, keď vyhubila dinosaurov. Naposledy našu planétu tesne minula kométa v roku 1996 (vtedy sa jej terčom stal Jupiter) a v roku 2014, keď napokon zasiahla Mars.

Na záchranu máme málo času

Vedec odporúča skonštruovať špeciálnu raketu, ktorá by bola súčasťou kozmickej lode a dokázala by teleso odkloniť. Aktuálne je to však hudba budúcnosti. Kým by sme dnes raketu na objekt presne zacielili a doletela by k nemu, mohlo by to trvať niekoľko mesiacov až rokov. A toľko času by ľudstvo nemuselo mať.

NASA odhalila, že viac ako 90 percent objektov v blízkosti Zeme je väčších ako kilometer a mohli by teoreticky spôsobiť devastáciu planéty. Nebezpečné môžu byť aj menšie telesá. NASA počet menších asteroidov v rozsahu 8 741 kilometrov od Zeme odhaduje na 1 748. Asteroidy sú tmavšie a kamenistejšie ako ľadové kométy. Mnohé z nich sa vyskytujú najmä v pásme, ktoré sa tiahne medzi Jupiterom a Marsom, píše Theguardian.com.

Zdrvujúca informácia vedca z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Viac o téme: VarovanieAsteroidJoseph Nuth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu