Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Hawking prezradil, kedy nastane koniec sveta: Ďalšieho milénia sa už nedožijeme

Stephen Hawking
Stephen Hawking (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN - Uznávaný fyzik Stephen Hawking prišiel s ďalším desivým varovaním. Opäť naliehavo upozornil ľudstvo, aby opustilo planétu. Našou jedinou nádejou je podľa vizionára vesmírne cestovanie, na ktoré vzhľadom na tisícročia vývoja civilizácie nemáme až tak veľa času.

Slávny teoretický fyzik je presvedčený, že ľudstvo už ďalších tisíc rokov na planéte Zem neprežije. Riziko, že nás vyhladí jadrová katastrofa, dopad asteroidu, umelá inteligencia alebo geneticky modifikovaný vírus, podľa profesora stále narastá.

Rómka (13) z karavanu vyráža dych: Najprv nechcela do školy, potom prekonala aj Einsteina!

„Nemyslím si, že prežijeme ďalších tisíc rokov bez úniku z našej krehkej planéty,“ povedal Hawking podľa britykých médií, ktorý zároveň apeloval na podporu vesmírneho cestovania. On sám sa nechal počuť, že by chcel absolvovať cestu do kozmu na lodi Richarda Bransona Virgin Atlantic.

Budúcnosť sveta je vo vede

Za posledných 50 rokov sa náš obraz o vesmíre výrazne zmenil aj vďaka Hawkingovi. „Skutočnosť, že my ľudia, ktorí sme len obyčajným súborom elementárnych častíc prírody, sme boli schopní dostať sa tak blízko k pochopeniu zákonov, ktoré riadia nás a náš vesmír, je veľkým úspechom,“ myslí si Hawking.

Hawking už dávnejšie povedal, že budúce generácie výskumných pracovníkov by si mali byť vedomé toho, ako vedecký a technický pokrok mení svet. A mali by pomáhať širokej verejnosti to pochopiť.

 

Viac o téme: Koniec svetaHawking
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu