Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vedci prišli s udivujúcim zistením: Leniví ľudia sú inteligentnejší, ukázali dôvod!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

BRATISLAVA – Tak to sa podržte. Vedci tvrdia, že lenivosť je znakom vysokej inteligencie. Aspoň zjednodušene povedané. S prekvapivými výsledkami prišli vedci z floridskej univerzity. Výsledky štúdie dokazujú, že ľudia, ktorí vykonávajú menej fyzickej aktivity, sú oveľa viac premýšľaví.

Nový výskum odhaľuje, že inteligentní ľudia strávia viac času nič nerobením ako ich aktívnejší protivníci. Americká štúdia podporuje tézu, že ľudia s vyšším IQ sa menej nudia a viac premýšľajú. Aktívni ľudia zase potrebujú stimulovať myseľ pomocou externých aktivít, aby unikli nude.

Výskumníci z Floridskej univerzity urobili test na skupine študentov. Dotazník o „potrebe kognície“, teda mozgového výkonu, sa pýtal účastníkov, aby ohodnotili ako veľmi súhlasia s nasledujúcim tvrdením: „Naozaj sa mi páčia úlohy, kde musím hľadať riešenia na problémy“. Druhé tvrdenie, ktoré hodnotili, znelo: „Rozmýšľam len toľko, koľko musím“.

Tím výskumníkov vedený Toddom McElroyom následne vybral 30 „mysliteľov“ a 30 „nemysliteľov“ z dotazovaného okruhu študentov. Tí si v nasledujúcich siedmych dňoch dali na zápästie merače fyzickej aktivity. Ako dopadli výsledky?

Skupina „mysliteľov“ bola oveľa menej fyzicky aktívna v ten týždeň ako skupina „nemysliteľov“. Výsledky štúdie boli publikované v Žurnále zdravornej psychológie, kde ich v štatistických hodnoteniach popísali ako veľmi signifikantné.

Zaujímavé však je, že počas víkendov bola fyzická aktivita oboch skupín rovnaká. To vedci vysvetľujú tak, že menej mysliaci ľudia potrebujú vymýšľať fyzickú aktivitu oveľa častejšie, aby sa nenudili.

Keď ste sa potešili, že patríte do skupiny oveľa viac mysliacich ľudí, netešte sa predčasne. Podľa McElroya inteligentnejší ľudia vedú oveľa viac sedavý spôsob života. Tí by sa mali podľa neho oveľa viac pohybovať.

Vedci na záver dodávajú, že výsledky tejto štúdie by sa mali interpretovať s opatrnosťou, keďže pozorovaná vzorka ľudí bola malá.

Viac o téme: ŠtúdiaLenivosťVedci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu