Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Užitočná štúdia vedcov: Mozog pred nepriaznivým vplyvom alkoholu ochráni jednoduchá vec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

NEW YORK - Blíži sa sviatočné obdobie Vianoc a Nového roka, a to je ideálny čas pre pripomenutie, aké zlé veci môže alkohol napáchať ľudskému mozgu. S unikátnou štúdiou prišli americkí vedci. Zdá sa, že svitá nová nádej, ako si chrániť mozog pred vplyvom alkoholu.

Štúdie uskutočnené na zvieratách naznačujú, že alkohol znižuje počet neurónov v hipokampe, čo je pamäťové centrum mozgu, a tiež tu oslabuje mitochondrie. A pretože mitochondrie sa v rámci buniek podieľajú na produkcii energie, ich oslabenie môže mozgové bunky zabiť alebo poškodiť.


Prečítajte si aj:

Vodič jazdil pod vplyvom alkoholu: Narazil do plotu a skončil prevrátený v záhrade


Nová nádej, unikátny pokus 

Ale dve nové štúdie uskutočnené na hlodavcoch ponúkajú záblesk nádeje. Zdá sa, že aeróbne cvičenie môže časť následkov silnej konzumácie alkoholu na mozog zmierniť, napísal denník The New York Times. Obe štúdie vedci predstavili na každoročnom stretnutí Neurologické spoločnosti v San Diegu. Prvú štúdiu uskutočnili fyziológovia Louisvillské univerzity na samčekoch dospelých myší. Každý deň počas 12 týždňov, čo je ekvivalent niekoľkých ľudských rokov, dostávala jedna skupina myší injekcia alkoholu a druhá fyziologický roztok. Polovica zvierat z každej skupiny potom prechádzala každodenným cvičením, ktoré bolo v podobe krátkeho, ale intenzívneho behu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Druhá štúdia sa sústredila na nárazové pitie. Vedci z houstonskej univerzity zaviedli sondu do žalúdka krysích samičiek, ktorými im podávali každý pondelkový večer rovnakú dávku alkoholu, alebo nealkoholické tekutiny. Polovica potkanov z oboch skupín bola po zvyšok týždňa ponechaná v pokoji, zatiaľ čo druhá polovica z každej skupiny trikrát denne behala v koliesku až dve hodiny.
V oboch štúdiách vykazovali mozgy hlodavcov, ktoré po konzumácii alkoholu cvičili, podstatné rozdiely v porovnaní s ich kolegami peciválmi. Neaktívne myši mali oslabené mitochondrie, bežci silné.

Proti alkoholu treba behať

Odpočívajúce krysy, ktoré dostávali alkohol, mali o takmer 20 percent menej neurónov v hipokampe ako kontrolná skupina. Krysy, ktoré vedci prinútili k pohybu, mali rovnaký počet neurónov ako kontrolná skupina, hoci dostávali alkohol. Zdá sa teda, že behanie stabilizovalo celkový počet mozgových buniek u nárazovo pijúcich krýs a cvičenie dokázalo u myší vylepšiť kondíciu mitochondrií v mozgu.

Opatrne s alkoholom!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci však varujú, že ich štúdia nemožno vykladať tak, že cvičenie je priepustkou k nekontrolovanému holdovaniu alkoholu. Konzumácia alkoholu má nežiaduce účinky aj na ďalšie časti tela okrem mozgu a tie cvičenia vyrovnávať nemusí. Výskum tiež nezisťoval, koľko alebo ktoré druhy cvičení poskytujú najlepšiu ochranu, alebo vôbec to, či sa rovnaké výsledky ako pri zvieratách dajú predpokladať aj u ľudí. Ale aj tak. Ak to s konzumáciou alkoholu počas tohtoročných sviatkov - a nielen počas nich - trochu preženiete, potom vám beh pravdepodobne skôr prospeje, než uškodí.

 

Viac o téme: AlkoholCvičenieBeh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu