Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kliatba či uhranutie? Pre niekoho bájky, ale v Rusku je to podľa prieskumu bežná realita

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: youtube/CEN)

MOSKVA - Viac ako tretina Rusov a Rusiek, konkrétne 36 percent, verí v schopnosť niektorých ľudí spôsobiť kliatbu či uhranutie - a každý štvrtý (27 percent) okúsil kúzla a čary na vlastnej koži. Vyplýva to z prieskumu, ktorý vykonalo štátne stredisko VCIOM. Nadpriemerný sklon veriť v nadprirodzeno ako vo všednú realitu majú podľa sociológov hlavne ženy, ako aj občania vo veku medzi 45 až 59 rokmi.

Najzáhadnejšia postava slovanskej mytológie: Hororová kikimora sa k obetiam prikrádala v noci

V kúzla a čary naopak neveria dve pätiny opýtaných. Štvrtina sa radšej nevyjadrila. VCIOM podnikol prieskum v súvislosti s Halloweenom, ktorý zo západných krajín preniká aj do Ruska. A to k nadšeniu milovníkov zábavy, akokoľvek úrady a pravoslávna cirkev broja proti cudzím mravom, pohanstvu a "kultu smrti".

Ale aj staré dobré domáce "čarodejníctvo" sa podľa prieskumu VCIOM spája skôr s negatívnymi asociáciami, a to nielen s obavami a strachom, ale aj podvodmi a aférami. Ľahostajnosť k záhadám čiernej mágie pociťuje iba každý desiaty, zatiaľ čo každý stý je nadšený a očarený.

Viac ako dve pätiny opýtaných vyjadrili pochopenie pre ľudí, ktorí sa v prípade problémov, prípadne v úplne bezvýchodiskovej situácii, obrátia aj na černokňažníkov. Zhruba štvrtina účastníkov prieskumu podobné kroky pripisuje "nevzdelanosti a hlúposti", alebo "strachu podniknúť niečo v živote sami" a slabému charakteru.

Plných 29 percent Rusov a Rusiek, ktorí veria v kúzla a čary, si kupuje ochranu pred prekliatím a uhranutím. Predovšetkým modlitbami v kostole či nosením krížika či amuletu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu