Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci rozlúštili Darwinovo tajomstvo ľudských rúk: Bizarný dôvod, prečo máme iba päť prstov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

CHICAGO - Tím vedcov zo Chicagskej univerzity sa podujal na zaujímavý výskum. Rozhodli sa zistiť, prečo má človek na každej končatine práve päť prstov a nie viac, keďže naši predkovia boli polydaktylní, teda mali viac prstov. Odpoveď ich vrátila späť do 19. storočia!

Výskumníci odhalili genetickú mutáciu, vďaka ktorej nám evolúcia nadelila práve päť prstov na jednej ruke či nohe. Podľa vedcov sa ľudská ruka ponáša na plutvy. Medzi lúčmi rybích plutiev a ľudskými prstami je netušená súvislosť, píše The New York Times.

Kontroverzné priznanie Charlesa Darwina odhalené po sto rokoch: Pravda o kresťanstve

Hoci boli naši predkovia „viacprstí“, človek zdedil iba päť prstov. Vedci zistili, že genetický kód človeka obsahuje dva gény, hoxa11 a hoxa13, ktoré sú zodpovedné aj za tvorbu plutvových lúčov u rýb. Kým u človeka sa vďaka týmto génom utvoria prsty, u rýb plutvy.

To isté tvrdil aj Darwin

Pre vedcov je to fantastické poznanie, pretože odkazuje na nášho spoločného predka, ktorého predpokladal aj Darwin. Podobnosť medzi ľudskými rukami a zvieracími plutvami ho zaujala, keď uvažoval nad zákonitosťami evolúcie. Až doteraz si však moderní vedci mysleli, že išlo o mylný odhad a ruky z mäsa a kostí nemôžu byť vzdialenými príbuznými plutiev.

Darwin už v 19. storočí tvrdil, že ľudia, krtkovia, kone, netopiere či sviňuchy mali kedysi spoločného predka, ktorého evolučným potomkom sa vyvinuli rôzne druhy končatín prispôsobené na rôzne úlohy. Stratili však anatomickú podobnosť, ktorá by odkazovala na ich príbuznosť. Nové vedecké odhalenie dokazuje, že náš spoločný prapredok kedysi povstal z hlbín oceánov tak, ako uvažoval prírodovedec Charles Darwin.

Vedci rozlúštili Darwinovo tajomstvo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

 

Viac o téme: PrstyEvolúciaĽudská rukaDarwin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu