Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prevratný objav vedcov: Nová nádej pre závislých, liek potlačí chuť na neduhy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Nový liek, ktorý by mohol pomôcť zbaviť sa závislosti od alkoholu, je na svete. ABT – 436 je jeho názov. Je zameraný najmä na ľudí, ktorí často zažívajú stres. A tu sú jeho účinky.

Do výskumu účinkov nového lieku bolo zapojených 144 ľudí, ktorí bežne konzumovali alkoholické nápoje. Ako je roky známe, ten spôsobuje pri pravidelnom užívaní zdravotné problémy, vrátane psychických problémov, či narušenia vzťahov v práci a súkromí.

Vedci skupinu ľudí podrobujúcu sa výskumu rozdelili do dvoch kategórií. Prvá kategória užívala liek s pracovným názvom ABT- 436, a druhá dostávala neškodnú látku, ktorá nemala účinky lieku. Výskum trval 12 týždňov, počas ktorých žiaden z účastníkov nevedel, do ktorej skupiny je zaradený a či užíva skutočný liek alebo iba placebo.

Pozor na kombináciu liekov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Po troch týždňoch pozorovania sa zistilo, že ľudia, ktorí užívali ABT – 436, mali oveľa menšiu chuť na alkohol. Tí, ktorí užívali liek s účinkami sa dokonca dokázali vzdať alkoholu na 51 dní. Placebo skupina vydržala abstinovať iba 42 dní.

Testy stresu

Obe skupiny sa podrobili aj testom zvládania stresu. Opäť lepšie dopadla skupina, ktorá užívala ozajstný liek s účinkami. Vedci u nich v priemere zaevidovali 27 dní, v ktorých ľudia v reakcii na stres konzumovali viac alkoholu. Ľudia s placebom prepili až 46 dní.

Fungovanie lieku ABT - 436

Liek ABT – 436 blokuje účinky chemickej zlúčeniny v mozgu nazývanej vazopresín. Práve jeho úlohou je regulovať stres, pocity úzkosti a návykové správanie. Vo fáze abstinencie môže vazopresín zvýšiť u človeka pocity stresu a úzkosti. To je to, čo človeka núti opäť siahnuť po pohári alkoholu. Úlohou ABT – 436 je zablokovať účinky vazopresínu, a tak znížiť stresový faktor, ktorý vyvoláva pocit potreby konzumovať alkohol. O lieku informoval portál livescience.com.

Viac o téme: AlkoholStresLiekAbstinencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu