Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vedci rozlúštili jednu z najväčších záhad ľudstva: Vedia, koľko sa dožijú naši potomkovia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Je všeobecne známe, že dĺžka ľudského života sa v porovnaní s 19. sotročím predĺžila. Pri pohľade do vzdialenejšej minulosti je možné konštatovať, že dnes žijeme dlhšie ako naši predkovia až o niekoľko desaťročí. Najstaršia osoba na planéte sa dožila 122 rokov. Bežne sa v budúcnosti ľudia dožijú takého veku?

Technologický pokrok výrazne predĺžil dĺžku ľudského života za posledných sto rokov. Vedci prišli na to, že dĺžka života pri rôznych živočíšnych druhov je flexibilná a môže byť zvýšená v genetických alebo farmaceutických intervenciách. Tieto výsledky viedli k návrhom, že dlhovekosť nemusí podliehať prísnym druhovo špecifickým genetickým obmedzeniam.


Prečítajte si aj:

Najznámejšia žena sveta, ktorá sa dožila rekordného veku: Smutná správa pár dní po oslave!


Ako informuje nature.com, vedci na základe analýzy globálnych demografických údajov dospeli k záveru, že zlepšovanie prežitia má klesavú tendenciu po dosiahnutí veku 100 rokov a že vek v čase smrti najstaršieho človeka na svete sa nezvýšil od roku 1990. "Naše výsledky silne naznačujú, že maximálna dĺžka života ľudí je fixná a podlieha prírodnými obmedzeniami," konštatujú vedci. Z toho teda vyplýva, že maximálna dĺžka života sa u ľudstva predlžovať nebude a zastaví sa niekde na hranici 125 rokov. Takého veku sa ešte nikto nedožil. 

Jeanne Calmentová si vo veku 117 rokov dopriala dve cigaretky denne
Zobraziť galériu (2)
Jeanne Calmentová si vo veku 117 rokov dopriala dve cigaretky denne  (Zdroj: profimedia.cz)

Najstarším známym človek vo svete bola Francúzka Jeanne Calmentová. Zomrela vo veku 122 rokov a 164 dní. Žila v Arles vo Francúzsku. Vo svojej mladosti sa osobne stretla s Vincentom van Goghom, keď mu ako 13-ročná predala farbičky.  

 

 

Viac o téme: Dlhovekosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu