Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tajomstvo dlhovekosti na Slovensku: Kritický rok 2011, vieme, kde sa dožívame najviac

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Preklenúť magickú hranicu a dožiť sa viac ako sto rokov pri plnom zdraví, to je snom mnohých hľadačov dlhovekosti. Matuzalemský vek však dosiahne len hŕstka šťastných s mimoriadne odolnými génmi. Zisťovali sme, kde žijú najstarší Slováci a akým vekom sa pýšia.

Z údajov Štatistického úradu SR vyplýva, že Slováci žijú stále dlhšie. Od vzniku samostatnej republiky sa stredná dĺžka života zvyšuje. V roku 2015 bol priemerný vek u mužov 73,03 rokov a u žien 79,73 rokov, čo predstavuje u mužov nárast zhruba o tri roky a u žien o dva roky za posledné desaťročie.

Vedci rozlúštili jednu z najväčších záhad ľudstva: Vedia, koľko sa dožijú naši potomkovia

Oveľa zaujímavejšie sú však údaje o počte dlhovekých Slovákov, ktorí sa dožili sto a viac rokov. Tých je síce podstatne menej, ale zato sa ich počet každým rokom zvyšuje. Kým pred dvomi desaťročiami, v roku 1996, štatisti narátali len 192 sto a viacročných, v roku 2006 ich bolo 609 a minulý rok až 770!

Tých, ktorí sa v roku 2015 dožili viac ako 105 rokov, bolo 56. Viac ako 110 rokov sa dožilo 16 Slovákov, čo je ešte viac oproti roku 2014, keď 110 rokov presiahlo 10 ľudí. Ešte v roku 2011 sa dožili viac ako 110 rokov len traja ľudia. Údaj z roku 2015 o sto a viacročných je zároveň najvyšší za uplynulých päť rokov.

Kritický rok 2011

Najviac storočných ľudí na Slovensku žilo v roku 2010 – Štatistický úrad eviduje k tomuto roku 1090 sto a viacročných. Počtu predchádzali roky, v ktorých počet dlhovekých pozvoľna narastal. Paradoxom je však nasledujúci rok 2011, keď sa ich počet dramaticky znížil na 321. Výrazný číselný skok z roku 2011 bol spôsobený novým sčítaním obyvateľstva, z ktorého vyplynulo, že dlhovekých Slovákov v skutočnosti nie je až tak veľa, ako uvádzali štatistiky z predchádzajúcich rokov. Rozdiel bol spôsobený nielen štatistickými odchýlkami, ale aj tým, že obyvatelia jednoducho informácie o zmenách nenahlasovali tak, ako mali.

Tajomstvo dlhovekosti na Slovensku:
Zobraziť galériu (3)

Najstarší Slovák

Od roku 2011 sa počet dlhovekých znova postupne zvyšuje. Posledným najstarším Slovákom bol podľa Štatistického úradu minulý rok 114-ročný muž. Vzhľadom sa zlepšujúcu sa kvalitu života a zdravotnú starostlivosť môže trend dlhovekosti pokračovať. Vyššiu šancu dožiť sa úctyhodne vysokého veku majú podľa štatistík ženy, ktoré sa všeobecne dožívajú vyššieho veku a ľudia žijúci v mestách. V roku 2015 bývalo v meste dvanásť sto a viacročných ľudí, kým na vidieku len štyria z nich. Jedným alebo dvomi 110 a viacročných Slovákmi sa minulý rok mohli pochváliť okresy Banská Bystrica, Kežmarok, Košice II a III, Liptovský Mikuláš, Nitra, Poprad, Prešov, Rimavská Sobota, Sabinov, Senica, Topoľčany a Žiar nad Hronom.

Tajomstvo dlhovekosti na Slovensku:
Zobraziť galériu (3)

Viac o téme: DlhovekosťŠtatistiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu