Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najstarší človek sveta oslavuje narodeniny: Emme (117) sa darí dobre, ženy ovládli rebríček

Talianka Emma Moranová
Talianka Emma Moranová (Zdroj: TASR/AP)

VERBANIA - Najstarší človek sveta Talianka Emma Moranová má v utorok narodeniny - svojich 117 rokov oslavuje doma v obci Verbania v talianskych Alpách. Podľa agentúry ANSA sa teší dobrému zdraviu.

Moranová sa narodila 29. novembra 1899 v mestečku Civiasco, južne od jej súčasného domova v blízkosti jazera Lago Maggiore. Pri príležitosti utorkových osláv ju navštívi miestna starostka a tiež nemecká televízia, ktorá o nej nakrúca dokumentárny film.

Na jej počesť sa vo Verbanii usporiada divadelné predstavenie, pri ktorom bude znázornených posledných 117 rokov talianskej histórie. Za tú dobu sa v krajine vystriedali traja králi, desiatka prezidentov a 11 pápežov. Na otázku, ako sa jej darí, Moranová odpovedala: "Verím, že dobre. Môj doktor to tiež hovorí".

Vlani sa rovnakého veku dožila Japonka misami Okawaová, ktorá zomrela necelý mesiac po svojich narodeninách. Všetkých desať najstarších ľudí na svete sú v súčasnosti ženy. Po Moranovej je na druhom mieste Jamajčanka Violet Brownová, ktorá je mladšia o viac ako 100 dní. V prvej desiatke žijúcich seniorov sú ešte štyri Japonky, Španielka, ďalšie dve Talianky a Američanka. Najstarší muž má vyše 113 rokov, ide o Izraelčana Jisraela Kristala, narodeného v dnešnom Poľsku.

Viac o téme: Najstarší človek na sveteEmma Moranová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu