Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Danko sa postaral o slovenské MENU: Týmto pohostí v Bratislave šéfov parlamentov únie

Slovenskí aj zahraniční zástupcovia na septembrovom neformálnom samite v Bratislave Zobraziť galériu (2)
Slovenskí aj zahraniční zástupcovia na septembrovom neformálnom samite v Bratislave (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Už tento štvrtok predseda NR SR Andrej Danko privíta desiatky zahraničných parlamentných delegácií. Počas bratislavského summitu chce náš predseda parlamentu prezentovať Slovensko v čo najlepšom svetle. Preto sa delegácie budú môcť tešiť na kulinárske špeciality, ktorými by nepohrdol asi nikto. Viac o menu sa dočítate len na Topkách.

Bratislavský parlamentný summit, konajúci sa v termíne 6. - 7. októbra, je jedným z mnohých summitov, ktoré naše hlavné mesto hostí pri príležitosti slovenského predsedníctva EÚ. Predseda národnej rady Andrej Danko sa stretne s členmi 41 zahraničných parlamentných delegácií na čele s predsedami parlamentných komôr členských krajín únie. 

Nachádzajúci summit nesie heslo "Spoznajme sa lepšie". A práve v duchu tohto motta sa Danko rozhodol prezentovať aj Slovensko. Jeho jedinečnosť bude zahraničným hosťom priblížená aj prostredníctvom gastronómie. Na stoloch sa na žiadosť predsedu NR SR objavia výlučne slovenské jedlá, vína a destiláty. On sám priznal, že "jednoduchšie varenie zvládne, ale zložitejšie jedlá radšej necháva na skúsenejších kuchárov". 

Danko sa postaral o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Topkám sa podarilo zistiť, čo sa bude podávať predsedom parlamentov členských štátov EÚ na slávnostnej večeri na Bratislavskom hrade. "Pôjde o päťchodové menu s dôrazom na regionálne špeciality a sezónnosť," uviedla hovorkyňa predsedu Národnej rady SR, Eva Kliská. 

APERITÍV

Hruškovica (Marsen Fruit Distillery)

 

PREDJEDLO

Pečená cvikla s tymiánom a kozím syrom, šalát z bielej fazule

Müller Thurgau Vinodol, akostné, 2015 (Vinárstvo Mrva & Stanko)

 

POLIEVKA

Silný kačací vývar s maslovými krupicovými haluškami

 

HLAVNÉ JEDLO

Grilovaný slovenský pstruh lososový s plnenými špaldovo-bryndzovými pirohmi

Karpatská perla Varieto Rizling rýnsky, výber z hrozna, 2015 (Vinárstvo Karpatská perla)

 

Jelení steak s čučoriedkami, domáce zemiakové šúľance, ružičkový kel so slaninou

Dunaj, akostné, 2015 (Vinárstvo Berta)

 

DEZERT

Bratislavský hradný rez s makom podávaný s vanilkovou zmrzlinou a krémom Luculus

Tokaj Grand Furmint, výber z hrozna, 2006 (Vinárstvo Tokaj Macík Winery)

 

 

 

 

 

 

 

 

Viac o téme: MenuAndrej dankoBratislavský samit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu