Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Danko chce Európe vysvetliť náš protiutečenecký postoj: Vychádza vraj z histórie

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predsedovia parlamentov členských krajín Európskej únie by mohli v Bratislave lepšie pochopiť postoj Slovenska k utečeneckej kríze a protiutečeneckú rétoriku predstaviteľov krajiny. Pomôcť im v tom má slovenská história a tradície, ktoré im chce priblížiť hostiteľ neformálneho summitu, predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

"Chceme svojimi postojmi a predstavením histórie a tradícií nášho národa priblížiť kolegom z iných štátov, aby chápali naše postoje aj k utečencom, aj k veciam, ktoré prináša život v Európskej únii," povedal Danko, ktorý chce predstaviť Slovensko ako krajinu spájajúcu národy.

Slovensko odmieta povinné prerozdeľovanie migrantov na základe kvót, v súvislosti so schválením povinných kvót podalo Slovensko žalobu. Pred marcovými parlamentnými voľbami premiér Robert Fico (Smer-SD) hovoril o monitorovaní moslimov na Slovensku, aj o tom, že nedovolí vznik ucelených enkláv migrantov na našom území.

Fico vidí riešenie utečeneckej krízy v dôslednej ochrane vonkajších hraníc, znížení prílevu migrantov a pružnej solidarite, teda možnosti pomáhať krajinám v boji proti nelegálnej migrácii podľa svojich možností.

Neformálny summit predsedov parlamentov, ktorý sa začne vo štvrtok 6. októbra slávnostnou večerou, má podľa Danka ukázať zahraničným partnerom, na akých hodnotách a tradíciách Slovensko stojí. "Že stojíme na iných hodnotách a tradíciách ako veľké štáty, ktoré kolonizovali, ktoré majú úplne inú históriu, ktoré prirodzene dokázali žiť s inými menšinami," povedal Danko.

Sme mentálne niekde inde

Slovensko chce ukázať ako štát, v ktorom sa ťažko rodila demokracia a musel prekonať "určité danosti". "Chceli by sme, aby práve z našej histórie bola pochopená naša reakcia v utečeneckej otázke. Chcel by som, aby pochopili, že všetko má svoj čas. Že sme inde mentálne, že sme inde vo vývoji, ako sú niektoré štáty, ktoré prechádzali iným vývojom," vysvetlil Danko.

Tvrdí, že Slovensko nemá problém pomôcť. "Ale ťažko ľuďom vysvetľujeme, ako je možné, že zlyhal Schengen. Ako vysvetlíme, že nedokážeme zabezpečiť ochranu obyvateľstva? To sú relevantné otázky. Ale to neznamená, že niekto chce odsudzovať ľudí podľa farby pleti či národnostnej príslušnosti. To vôbec. Ambíciou nášho večera je predstaviť nás," povedal o slávnostnej večeri.

Štvrtkový večer bude ladený v národných symboloch a prepojeniach. Slovenskú kultúru priblíži hudba, umenie, kuchyňa a vína. Symboliku a minulosť Slovákov majú skrývať aj dary. Pracovná časť summitu (7.10.) bude venovaná výzvam, ktorým čelí únia. Predsedovia parlamentov majú hovoriť o súčasných hrozbách európskej jednoty a o prekonávaní odstupu medzi Európskou úniou (EÚ) a jej občanmi. Diskutovať majú aj o vnútornej kohézii EÚ a globálne angažovanej Európe.

Summit má priniesť výmenu informácií medzi národnými parlamentmi. Danko by si želal aj tradíciu častejších stretnutí. Intenzívnejšia komunikácia a užšia spolupráca parlamentov by podľa neho mohla pomôcť tomu, aby únia reagovala na problémy rýchlejšie. Ťažkopádnosť komunikácie medzi štátmi zohrala podľa Danka úlohu aj pri migračnej kríze a brexite.

"Ak sa nezačnú jednotliví lídri európskych štátov lepšie spoznávať a viac komunikovať, vytvárať mechanizmy, tak bude EÚ ďalej ťažkopádnym mechanizmom a potom to bude o väčších brexitoch, ako sme zažili teraz," uzavrel predseda Národnej rady SR.

Viac o téme: Andrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu