Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Najkontroverznejší taliansky politik: Škandálmi opradený expremiér sa živil ako spevák v nočnom klube

Silvio Berlusconi Zobraziť galériu (4)
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

MILÁNO/PRAHA - "Nie som svätec, to iste všetci chápete," vyhlásil pred časom taliansky expremiér Silvio Berlusconi. Takmer všetci mu rozumeli a mnoho Talianov ho dlhé roky v politike podporovalo. Sebavedomý a pracovitý selfmademan so slabosťou pre ženy, futbal a ďalšie krásy života stelesňoval vlastnosti, ktoré imponujú väčšine Talianov. Preto bol tento mediálny magnát s odhadovaným majetkom vo výške siedmich miliárd dolárov najdlhšie slúžiacim povojnovým premiérom a 19 rokov zasadal v parlamente. V posledných rokoch sa musel Il Cavaliere, ktorý oslávi 29. septembra osemdesiatiny, zodpovedať z radu obvinení na súdoch a bol aj odsúdený.

Berlusconi opäť navšítivil Putina: Príchodom na Krym mu vyjadril podporu

Štvornásobný premiér (1994-1995, 2001-2005, 2005-2006 a 2008-2011) a šéf pravicovej strany Forza Italia (1994-2009, opäť od 2013) vlastní mediálne impérium Fininvest, cez ktoré mohol ovplyvňovať verejnú mienku. A do kariet mu dlho hrali aj pomery na znepriatelenej talianskej politickej scéne.

Berlusconi figuroval v mnohých kontroverzných kauzách a za svoju politickú kariéru absolvoval vyše 20 súdov. V roku 2014 bol napríklad právoplatne odsúdený na štyri roky väzenia za daňové úniky v ním vlastnenej spoločnosti Mediaset. Berlusconi si vybral alternatívny trest verejnoprospešných prác v domove dôchodcov v blízkosti Milána, ktorý mu vypršal v marci 2015. Kvôli tomuto odsúdeniu za daňové úniky z roku 2013 nesmie Berlusconi šesť rokov zastávať volené funkcie ani kandidovať. Preto musel odísť v roku 2013 i zo Senátu. V prípade plateného sexuálneho styku s neplnoletou (kauza Rubygate) ho v marci 2015 oslobodili s odôvodnením, že nemusel vedieť, koľko má dievča v skutočnosti rokov.

Silvio Berlusconi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Berlusconi patrí však k najkontroverznejším talianskym politikom posledných zhruba 20 rokov. Vlani v septembri napriklad prekvapil európskych partnerov tým, že zavítal na Krymský polostrov, ktorý anektovalo Rusko. Komentáre návštevu hodnotili ako expremiérov symbolický výraz podpory svojmu dlhoročnému priateľovi, ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vlani tiež ostro kritizoval Európsku úniu, voličom ponúkal "menej Európy", čo predstavovalo podľa agentúry AFP dramatický obrat v jeho politike.

Tento rok Berlusconi predal futbalový klub AC Miláno, ktorý vlastnil od roku 1986, čínskej investičnej skupine, a v lete sa podrobil operácii srdca (už od decembra 2006 má voperovaný kardiostimulátor).

Silvio Berlusconi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Po absolvovaní práv na Milánskej univerzite v roku 1961 sa Berlusconi živil príležitostnými prácami (vystupoval tiež ako spevák v nočnom klube) a postupne budoval svoje podnikateľské impérium. V roku 1978 založil spoločnosť Fininvest a ťažisko jeho záujmu sa presunulo smerom k médiám. V roku 1980 stál pri zrode prvej celoštátnej komerčnej televízie Canale 5, a do svojho konglomerátu postupne pridával ďalšie stanice a vydavateľstvo. Okrem médií Berlusconi prevádzkoval tiež poisťovacie či bankové firmy.

V prvej polovici 90. rokov presedlal Berlusconi z podnikania na politiku. Aj v nej ho čakala priamo raketová kariéra. So svojou stranou Forza Italia uspel vo voľbách v roku 1994 a stal sa premiérom. Funkciu predsedu vlády si ale na prvýkrát dlho neužil; po siedmich mesiacoch podal demisiu, pretože z jeho koalície vystúpila Liga severu.

Silvio Berlusconi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Svoje druhé voľby Berlusconi vyhral v roku 2001 s koalíciou Dom slobody. V apríli 2005 síce musel vládu rozpustiť, ale vzápätí zostavil kabinet nový. V jeho čele stál až do volieb o rok neskôr, v ktorých voliči Berlusconiho stranu poslali do opozície. Ale Berlusconi nezložil zbrane a na jar 2008 sa po vyhratých voľbách vrátil späť do čela vlády, kde vydržal až do novembra 2011. Hlavný podiel na jeho vtedajšom páde mala neschopnosť jeho kabinetu presadiť zásadné reformy zamerané na zníženie zadlženosti krajiny. Berlusconi však označil svoje pôsobenie na čele vlády za veľmi kladné a sám seba za najlepšieho premiéra novodobej talianskej histórie.

V roku 1965 sa Berlusconi oženil s Carlou Dall'Ogliovou, s ktorou má dve deti - Marínu a Piersilvia. Druhou politikovou manželkou bola v rokoch 1990-2010 herečka Veronika Lariová, s ktorou má tri deti, Barbaru, Eleonoru a Luigiho.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu