Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Buďte hviezdou medzi kamarátmi na vinobraní: Odborník radí, ako rozoznať najlepší burčiak!

Vinobranie Zobraziť galériu (3)
Vinobranie (Zdroj: PR)

MODRA - Sezóna je v plnom prúde. Burčiak môžete kúpiť doslova na každom rohu, ale pozor! Kupujte ho radšej priamo od vinohradníkov a vinárov, ktorí ho predávajú doma alebo na vinobraniach. Tento víkend budú tradičné oberačkové slávnosti v Modre a o kvalitný burčiak tam nebude núdza.

Burčiak je čiastočne prekvasený hroznový mušt z hrozna dopestovaného a spracovaného na Slovensku. Predáva sa po zbere hrozna, od augusta do konca decembra.

Modranský vinár Juraj Klimko hovorí, že dobrý burčiak spoznáte podľa svetlej bledožltej alebo zelenožltej farby a keď ho ochutnáte, na jazyku pocítite jemné perlenie. “Vôňa musí byť čistá hroznová. Ak burčiak kvasí pri nižšej teplote, vôňa bude výraznejšia.” Kvalitný burčiak podľa Klimka nie je lacný. “Slabší burčiak vydrží doma aj niekoľko dní, ale musí byť v chladničke, alebo v chladnej pivnici. Silnejší  treba radšej rovno vypiť,” upozorňuje vinár.

Počas tohto víkendu môžete na vinobraní v Modre ochutnať nielen kvalitný burčiak, ale aj miestne gurmánske špeciality. Zemiakovo hríbová kulajda, divinový guláš, fašírky, pečená klobáska s uhorkovým relišom, vinohradnícke zemiaky, mastené a škvarkové chleby, typické scískanice, lokše aj domáce štrúdle. Tieto všetky dobroty nájdete vo vinohradníckom dvore na nádvorí historickej radnice. Organizátori tu vytvorili tradičnú mestskú viechu.

Buďte hviezdou medzi kamarátmi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PR)

Podľa riaditeľky kultúrneho centra v Modre Marcely Kvetkovej, môžu návštevníci práve tu zažiť atmosféru starého vinárskeho remesla. “Budeme prešovať, lisovať mušt a ochutnávať víno. Každý z hostí si môže všetko vyskúšať vlastnými rukami.”

Modranské vinobranie tento rok láka návštevníkov aj na kvalitné hudobné vystúpenia. Predstavia sa kapely Neřež a Katka Koščová, Para, Zrní, Bukasový masív či Katarzia. Deti sa vyšantia v obrovskom bludisku zo slamených kvádrov, vyskúšajú si tvorivé dielne aj tanečný workshop, môžu si pozrieť niekoľko divadelných predstavení, ale aj artistické kúsky.

Buďte hviezdou medzi kamarátmi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: modranskevinobranie.sk)

Viac o téme: Burčiak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu