Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Situácia vo vinohradníctve nie je podľa zväzu vinárov až taká dramatická

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: PR, Ipark)

BRATISLAVA - Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska (ZVVS) nemá informácie o tom, že by slovenskí spracovatelia avizovali dramatické problémy vo výkupe hrozna, ako to v pondelok avizoval Cech vinohradníkov a vinárov Slovenska (CVVS).

„Samozrejme, ceny hrozna ako aj ceny ostatných poľnohospodárskych a nepoľnohospodárskych komodít závisia od dohody medzi predávajúcimi a kupujúcimi. Na tieto dohody ZVVS nemôže mať reálny vplyv, sú v plnej kompetencii hospodárskych subjektov. Členovia zväzu sú nielen vinári ale aj pestovatelia hrozna (cca 50 % produkcie SR), tak majú možnosť posúdiť reálne náklady na pestovanie hrozna v súvislosti so všetkými vstupmi do pestovania, kladnými aj zápornými,“ uviedol v reakcii na pondelkové vyjadrenia CVVS prezident ZVVS Ondrej Celleng.

ZVVS však súhlasí s tým, že problémom, na ktorý upozornil v pondelok CVVS, sú klimatické zmeny. ZVVS potvrdil, že vplývajú aj na vinohradníctvo a vinárstvo. Teplé počasie ale podľa ZVVS nemusí byť až takým problémom pri správnej reakcii vinárov. „V niečom sú pozitívne, v niečom negatívne. Pozitívne sú pre kvalitu červených vín, (lepšia technologická zrelosť hrozna) a negatívnejšie sú pre biele vína, hlavne čo sa týka straty kyselín a zvýšenia pH. Vinári však majú rôzne technologické možnosti ako negatívne vplyvy na víno korigovať. Čo sa týka vlahového deficitu v roku 2019 oproti roku 2018, je rôzny, závisí od konkrétnych lokalít, napr. v stredoslovenskej vinohradníckej oblasti bolo množstvo zrážok naopak vyššie za rok 2019 ako za rovnaké obdobie v roku 2018 o 10 %. Veľkosť úrody je ovplyvnená aj inými faktormi ako len zrážkami, a to chorobami, odpočinkom rastlín po vyššej úrode, atď.,“ uzavrel Celleng.

Slovenskí vinohradníci očakávajú podľa Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska (CVVS) jeden z najhorších rokov za posledné desaťročia. Má byť za tým viacero faktorov, ktoré znamenajú pre pestovateľov hrozna a výrobcov slovenského vína ekonomicky neúnosnú záťaž. "Niektorých vinohradníkov a vinárov to môže položiť. Ide predovšetkým o nekalú konkurenciu lacného vína s nejasným pôvodom, a tým pádom aj nízke výkupné ceny za slovenské hrozno, ktoré nedokážu pokryť ani náklady na jeho dopestovanie a zber. Navyše, pestovateľov trápi sucho, takže očakávajú síce kvalitné hrozno, no menšiu úrodu," konštatoval v pondelok cech.

Viac o téme: VinárstvoVinohradníctvoBratislavaZväz vinohradníkov a vinárov Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu