Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Unikátna 3D mapa Mliečnej dráhy: Takto ste ju ešte nikdy nevideli

Jedinečná trojrozmerná vesmírna mapa Zobraziť galériu (2)
Jedinečná trojrozmerná vesmírna mapa (Zdroj: ESA)

MADRID - Doteraz najpresnejšiu trojrozmernú mapu našej galaxie, Mliečnej dráhy, s určením polohy viac ako miliardy hviezd, dnes v Madride predstavila Európska vesmírna agentúra (ESA). Mapu pomohol z obežnej dráhy vytvoriť teleskop Gaia, ktorý agentúra vypustila v roku 2013.

"Vedci lokalizovali 1,15 miliardy hviezd," uviedli predstavitelia francúzskeho Štátneho ústredia vedeckého výskumu (CNRS), ktorý sa na misii podieľal. Ide síce o rekord v sčítaní hviezd, ale toto číslo nepredstavuje ani jedno percento hviezd Mliečnej dráhy. Tá ich pravdepodobne obsahuje 100 až 200 miliárd. 

Unikátna 3D mapa Mliečnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ESA)

Vesmírne observatórium podľa šéfa misie Freda Jansena zaznamenalo približne 500 miliárd údajov. Vedci dúfajú, že sa im koncom budúceho roka podarí zistiť rýchlosť a vzdialenosť doteraz identifikovaných hviezd. 

Takto vyzerá mapa mliečnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nasa)

Satelit, ktorého životnosť je plánovaná na päť rokov, bol vypustený 19. decembra 2013 z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane. Zo vzdialenosti 1,5 milióna kilometrov od Zeme vykonáva mimoriadne presné merania polohy a pohybu hviezd našej galaxie. 

Viac o téme: MapaVesmírGalaxiaMliečna dráha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu