Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prekvapivé zistenie o bojovníkoch Daeš: Priznali sa, chýbajú im elementárne znalosti!

Mnohí džihádisti ani nevedia, za čo vlastne bojujú Zobraziť galériu (3)
Mnohí džihádisti ani nevedia, za čo vlastne bojujú (Zdroj: Wilayat-ninawa)

NEW YORK - Za vieru sú ochotní položiť životy, ale kupujú si knižky ako "Islam pre začiatočníkov" (Islam for Dummies). Niektorí regrúti Daeš na súde priznali, že si pred cestou do Sýrie chceli vylepšiť znalosti pomocou príručiek kúpených na internete. Prieskum agentúry Associated Press vychádzajúci z viac ako 3000 interných dokumentov teroristickej organizácie zase odhalil len elementárnu znalosť islamského právneho systému u približne 70 percent nových členov, napísal denník New York Post.

Dvadsaťdvaroční regrúti zo Spojeného kráľovstva Mohammed Ahmed a Yusuf Sarwar si pred narukovaním zakúpili "Korán pre začiatočníkov" a "Islam pre začiatočníkov". Pri pokuse o návrat  roku 2014 boli zatknutí a následne odsúdení za terorizmus. 

Ahmed (vľavo) a Sarwar
Zobraziť galériu (3)
Ahmed (vľavo) a Sarwar  (Zdroj: profimedia.sk)

Poprední islamskí akademici, ako napríklad Muhammad Abdal Fadil, ktorý sleduje propagandu Daeš na univerzite Al-Azhar v Káhire, tvrdí, že samotný Daeš porušuje zákony islamu nielen zabíjaním nevinných civilistov a prevádzkovaním teroristických aktivít. "Títo ľudia nie sú mučeníci, sú to zločinci," hovorí Tariq Ramadan, profesor islamských štúdií na univerzite v Oxforde. "Zabíjajú nevinných ľudí. Islam, ani nič iné, nemôže nikdy ospravedlniť smrť nevinných ľudí." 

Šesť dôvodov, prečo džihádisti nenávidia náš slobodný svet: Z obvinení teroristov mrazí

Podľa štúdie Centra pre boj proti terorizmus americkej spravodajskej vojenskej akadémie vo West Pointe sú členovia Daeš s najvyššou znalosťou viery najmenej pravdepodobnými dobrovoľníkmi pre samovražedné atentáty. Mnohí regrúti priznali, že pri narukovaní netušili, do čoho idú. "Stačila jedna modlitba, žiadna znalosť islamu nebola potrebná," povedal jeden z európskych nováčikov. "Boli sme oklamaní a zatiahnutí do niečoho, čomu sme nerozumeli. Nikdy som nechcel skončiť u Daeš."

Prekvapivé zistenie o bojovníkoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Iný tridsaťdvaročný európsky regrút bol zas presvedčený, že sa hlási ku skupine, ktorá pomáha Sýrčanom v boji proti prezidentovi Bašárovi Assadovi. "Že je niečo zle, som si uvedomil, keď som mal odpovedať na otázky ako "komu máme zavolať, keď umrieš?". 

Viac o téme: TerorizmusIslamKoránDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu