Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vyslanec OSN pre Sýriu protestuje: Stretnutie o humanitárnej pomoci prerušil už po ôsmich minútach

Staffan de Mistura
Staffan de Mistura (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Na protest proti pokračujúcemu násiliu, ktoré najmenej mesiac bráni doručeniu humanitárnej pomoci do niektorých častí krajiny, vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura dnes predčasne ukončil stretnutie príslušnej komisie OSN. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

De Mistura už po ôsmich minútach zastavil pravidelnú týždennú schôdzku komisie so slovami, že kvôli meškaniu humanitárnych dodávok "nemá zmysel" nejaké stretnutie vôbec robiť.

Medzitým sa OSN bude sústreďovať na snahy dosiahnuť 48-hodinové prímerie v severosýrskom meste Aleppo, kde sa boje v ostatných týždňoch zintenzívnili. Vyslanec OSN pre Sýriu znovu vyzval na 48-hodinové zastavenie bojov, predovšetkým v spomínanom Aleppe, aby sa mohli dodávky doručiť - a požiadal "obe strany o gesto ľudskosti".

Komisia OSN bola zriadená vo februári s cieľom pomôcť koordinovať dodávky humanitárnej pomoc určené Sýrii, kde bojujúce strany obliehajú určité oblasti a blokujú dodávky tak, aby sa nedostali do vážne postihnutých častí krajiny. De Mistura oznámil, že humanitárnu komisiu plánuje znovu zvolať na budúci týždeň. Vyjadril presvedčenie, že jej spolupredsedovia - Rusko a USA - si stále želajú nevojenské riešenie konfliktu v Sýrii.

Rusko podporí 48-hodinové humanitárne prímerie v Aleppe

Rusko je pripravené podporiť výzvu OSN na vyhlásenie každotýždenného 48-hodinového prímeria, počas ktorého by mohla do severosýrskeho mesta Aleppo prúdiť humanitárna pomoc. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany. Hovorca ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov uviedol, že Rusko iniciatívu OSN podporí pod podmienkou, že konvoje s humanitárnou pomocou budú mať prístup do všetkých častí mesta bez ohľadu na to, či ich kontrolujú povstalci alebo vládne sily.

Konkrétne termíny prímeria v Aleppe budú stanovené po dohode s OSN a pod podmienkou, že sa Spojené štáty zaručia za bezpečný prejazd konvojov s humanitárnou pomocou, dodal Konašenkov. Na "okamžité zastavenie" bojov v Aleppe vyzvala dnes aj vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová, ktorá vyhlásila, že humanitárne operácie v Aleppe nemôžu byť súčasťou vojenskej stratégie.  Mogheriniová zároveň "rozhodne odsúdila" eskaláciu násilia v Aleppe vrátane "nadbytočných a neúmerných útokov zo strany sýrskych vládnych síl".

Viac o téme: OSNSýriaStaffan de Mistura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu