Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Spoveď prvého českého džihádistu, ktorý sa chcel pripojiť k Daeš: Jan (21) plánoval popravy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

PRAHA - Čech, ktorý sa chcel pripojiť k teroristickej organizácii Daeš, vyšetrovateľom prezradil detaily svojho plánovaného účinkovania medzi zločincami. Priznal, že s popravami vojakov a civilistov rátal, dokonca si chcel obete sám vyberať.

Za pokus o pripojenie sa k teroristickej organizácii Daeš hrozí Janovi S. 12-ročné väzenie. „Chystal sa zabíjať amerických a ruských vojakov bojujúcich proti Islamskému štátu, ale pripúšťal aj to, že by popravoval. Uviedol, že by si ľudí určených na popravu vyberal a nevykonával by ich tak brutálne. Treba vedieť, že sa chcel stať vojakom, ktorý podlieha rozkazom, navyše mal navštevovať práve webové stránky so zábermi brutálne vykonávaných popráv. Predmetom útoku teda podľa neho mohli byť aj civilisti,“ uvádza uznesenie Krajského súdu v Plzni na základe výpovede Jana S.. Detaily sa podarilo získať spravodajskému webu Českého rozhlasu.

Teroristi chcú Európe zasadiť smrtiaci úder: Za novou hrozbou útokov je syn bina Ládina

Obvinený Čech pochádza zo Spáleného Poříčí a vo väzení sa nachádza od júla 2016 po tom, ako ho turecká polícia zadržala na letisku v Istanbule. Jan S. chcel z tejto prestupnej stanice ďalej smerovať do Sýrie, kde sa mal pripojiť k Daeš.

Podľa vyšetrovateľov zadržaný muž zrejme spanikáril a svoje plány polícii hneď na začiatku prezradil. Spočiatku sa ho muži zákona len pýtali, kam cestuje, na čo si nedokázal vymyslieť primeranú výhovorku. Keď mu policajti prehľadali veci, v mobilnom telefóne našli video z dielne Daeš. Jan sa preto ku všetkému priznal.

Po misii sa chcel vrátiť domov

Uviedol, že jeho cieľom bolo bojovať za Daeš a rozšíriť jeho vládu na územia, kde by mal byť, teda na územie Iraku, Sýrie, Severnej Afriky a podobne. Preto si vydal nový cestovný pas,“ spresnil súd. Zvrátenú misiu chcel dokončiť napriek tomu, že vedel, že by ho po návrate do Českej republiky mohli stíhať za terorizmus.

Jan chcel bojovať proti ruským a americkým vojakom, rovnako tak proti sýrskej vláde. „Bol si vedomý toho, že ak pôjde do tej vojny, bude zabíjať ľudí, s čím bol vyrovnaný. Jeho cieľom bolo byť vojakom a bojovať za IS,“ tlmočí slová previnilca súdny dokument.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nápad bojovať za Daeš mu v hlave skrsol v roku 2014. Vzápätí si založil účet na Twitteri a začal fanaticky vyhľadávať všemožné informácie o teroristickej skupine. Predtým, ako sa pokúsil odletieť do Sýrie, plán si dôkladne premyslel. Kúpil si jednosmernú letenku do Gaziantepu, odkiaľ chcel pokračovať ďalej na prenajatom aute. Stiahol si mapu cesty a chcel sa cez hranice dostať do mesta Jarabulus. Po dorazení do cieľa mal Jan vyhľadať členov Daeš a pripojiť sa k nim. Rátal s tým, že ho čaká dvoj až trojmesačný výcvik. Podľa vyšetrovateľov sa do Sýrie pravdepodobne vydal na vlastnú päsť a nebol spojený so žiadnou z teroristických skupín. Výšku trestu a spresňujúce informácie o duševnom stave obvineného prinesie až ďalšie vyšetrovanie.

Viac o téme: TeroristaDaešPrvý Čech džihádista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu