Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Koniec párty na obľúbenom dovolenkovom ostrove? Táto krajina zvažuje zákaz alkoholu

Bali Zobraziť galériu (3)
Bali (Zdroj: thinkstock.com)

SYDNEY - Indonézia zvažuje nový zákon, ktorý by zakázal výrobu, distribúciu a spotrebu alkoholu v celej krajine, vrátane obľúbeného dovolenkového ostrova Bali. Výrobcovia a predajcovia omamnej tekutiny však už varovali, že môže prísť k zničeniu turistického ruchu.

Dovolenkári ostali stáť ako v tranze: VIDEO Nad ich hlavami sa rútilo obrovské monštrum

Návrh zákona zakázať predaj, distribúciu a konzumáciu nápojov, ktoré obsahujú viac ako jedno percento alkoholu pochádza z dielne dvoch islamistických politických strán a je prerokúvaný Snemovňou reprezentantov. Ak by došlo k jeho schváleniu, bol by to prvý takýto zákon svojho druhu v prevažne moslimskej Indonézii.

Môžu existovať určité výnimky zo zákazu pre turistov, pri určitých zvyklostiach a náboženských obradoch, no aj tak návrh vyvolal pobúrenie v oblasti cestovného ruchu a v pohostinstvách, ktoré varujú, že v prípade jeho prijatia, na to cestovný ruch radikálne doplatí.

"Ak prejde, bude to koniec nášho biznisu," povedal šéf asociácie indonézskych hotelov a reštaurácií Hariyadi Sukamdani pre Jakarta Post. "Turisti ... pijú alkohol celý čas. Bude to veľmi nepohodlné pre nich v prípade, že sa k nemu nebudú môcť dostať."

Vzdajte sa pitiu alkoholu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Indonézia už urobila kroky na obmedzenie dostupnosti alkoholu. Vlani zakázala predaj alkoholu na mini trhoviskách napriek protestom. "Bez ohľadu na to, aká je krajina krásna, ak dovolenkári nenájdu alkohol, nebudú sem chcieť chodiť," trvá na svojom Hariyadi.

V zúfalej snahe o kompromis predajcovia liehovín prosili indonézsku vládu, aby zvážila prísnejšie sledovanie a kontrolu predaja alkoholu, a nie úplný zákaz. Sú pripravení vyhovieť prísnejšej regulácii, ale úplný zákaz by ich zlikvidoval.

Zástupcovia indonézskeho cestovného ruchu tiež varovali, že prohibícia by mala klasické fatálne následky. Už terajšie zvyšujúce sa náklady na import liehovín spôsobili na Bali nárast predaja domáceho alkoholu s metanolom, ktorý má na svedomí smrť alebo ťažké ochorenia turistov.

Príliš veľa alkoholu nielen
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Nebezpečná hladina metanolu v lacných nápojoch podávaných na párty ostrove viedla austrálsku vládu k tomu, aby varovala svojich občanov, nech "zvážia riziká" alkoholických nápojov a vyhnú sa domácej produkcii.

Ako sa však zdá, zákaz alkoholu má podporu nielen náboženských skupín, ale aj spoločnosti, ktorá sa domnieva, že pre mládež nie je vhodné, aby si brala príklad z rovesníkov zo Západu. Celoštátny zákaz sa zatiaľ síce javí ako nepravdepodobný, ale mohol byť prejsť napríklad v konzervatívnych provinciách, ako sú Východná Jáva alebo Severná Sumatra, informoval portál news.com.au.

Viac o téme: AlkoholBali
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu