Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vedci z NASA prišli s bombastickou správou: Na Venuši by sa kedysi dalo žiť, dve miliardy rokov!

Model Venuše s oceánmi Zobraziť galériu (3)
Model Venuše s oceánmi (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Venuša bola kedysi obývateľnou planétou, na ktorej sa nachádzal oceán a teploty dosahovali hodnoty, v ktorých by človek dokázal prežiť, informovali vedci z amerického Národného ústavu pre letectvo a vesmír (NASA).

Nový model vytvorený vesmírnou Goddardovým inštitútom pre vesmírne štúdie (GISS) naznačil, na Venuši kedysi panovala diametrálne odlišná klíma než je tomu v súčasnosti. Michael Way, autor správy, ktorá bola zverejnená v časopise Geophysical Research Letters, uviedol, že systémy, pomocou ktorých monitorujeme klimatické zmeny na Zemi, nám dokážu poskytnúť unikátny pohľad aj na niekdajšie klimatické pomery na iných planétach. "Z nášho výskumu vyplýva, že stará Venuša bola úplne iná než tá súčasná," informoval Way v stanovisku NASA. 

Vedci z NASA prišli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Venuša, ako vieme, je doslova pekelným miestom, kde povrchová teplota dosahuje 462 stupňov Celzia. Jej atmosféra, tvorená prevažne oxidom uhličitým, je 90-krát hustejšia ako zemská, a nie je tu prakticky žiadna vodná para. Vedci dlho teoretizovali o tom, že planétu kedysi tvorili podobné elementy ako Zem, veľká blízkosť k Slnku sa ale postarala o celkom odlišný evolučný vývoj. 

Dôkazy zo starších misií hovoria o tom, že na Venuši bol pravdepodobne kedysi oceán. NASA pracovala s touto domnienkou a vytvorila model, na ktorom ukázala, ako búrkové oblaky mohli brániť prenikaniu silného slnečného žiarenia na povrch Venuše, čo znamená, že mohla byť obývateľnou. 

Vedci z NASA prišli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Venuša je po Marse druhou planétou najbližšou k Slnku, a preto sa na ňu dostáva enormné množstvo solárneho žiarenia. Experti sa na základe toho domnievajú, že práve tento fakt spôsobil vyparenie oceánov a neskoršie sformovanie atmosféry tvorenej najmä oxidom uhličitým. 

Vedci rozlúštili superzáhadu: FOTO rekordného 2000-ročného počítača, ktorý dokázal predpovedať...

Výskumníci NASA takisto pracujú s predpokladom, že pomalšia rotácia planéty automaticky nemusí znamenať hustejšiu atmosféru. Rotácia Venuše je veľmi pomalá, trvá 117 pozemských dní, čo ale nevylučuje, že mohla mať obývateľné životné prostredie. "Simulácia modelu vytvorenom GISS ukazuje, že pomaly rotujúca Venuša je nepretržite vystavená Slnku takmer dva mesiace v kuse. To prehrieva jej povrch a produkuje dážď, ktorý vytvára hustú vrstvu oblakov. Tie sa zas správajú ako taký slnečník, ktorý chráni povrch pred silným solárnym ohrevom," vysvetlil spoluautor článku Anthony Del Genio. 

Vedci z NASA prišli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

Takýto scenár by znamenal, že na Venuši v minulosti teploty dosahovali nižšie priemerné hodnoty než dnes na Zemi. A to možno až dve miliardy rokov. 

 

Viac o téme: VesmírVenušaNasa Obývateľná planéta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu