Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prekvapivá štúdia vedcov: Máte súrodenca? Pozrite sa, ako vás ovplyvnilo poradie narodenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Ben Birchall)

RÍM - Psychológovia a vedci z ďalších odborov sa pokúšali zistiť, či a ako poradie, v ktorom sa súrodenci narodili, ovplyvňuje charakter. Dve doteraz najväčší štúdie v podstate dospeli k záveru, že v raste detí a formovanie ich psychických charakteristík hrá poradia narodenia súrodencov okrajovú rolu, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Podľa posledných teórií sa deti predovšetkým odlišujú stratégiami, akými si získavajú pozornosť a priazeň rodičov. V tomto zmysle možno konštatovať vedľajšie a všeobecné rysy. Prvorodení zvyčajne mávajú väčšiu autoritu, zatiaľ čo najmladší majú tendenciu ju väčšinou spochybňovať. Najstarší súrodenci majú väčšiu sebadôveru a majú sklony byť svedomití. Prostrední súrodenci mávajú pocity frustrácie a odcudzenia od rodiny, majú pocit, že sa pohybujú na neznámej a neurčitej pôde. Najmladší majú sklony byť viac spoločenskí, ale aj neurotickejší.

Prekvapivá štúdia vedcov: Máte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

Najhoršie sú na tom prostrední súrodenci

Jedna z nedávnych štúdií týkajúcich sa prvorodených priamo hovorí o vyššom inteligenčnom kvociente (v priemere o 1,5 bodu vyššom) ako ostatní súrodenci. To je podľa vedcov z Lipska dôsledkom skutočnosti, že interakcia medzi bratmi a sestrami stimuluje poznávacie schopnosti a schopnosť učiť sa. Ďalšie štúdie ukázali, že prostrední súrodenci majú diplomatické schopnosti vyvolané nevyhnutnosťou v detstve vyjednávať a sú viac spoločenskí. Známy je však middle-child syndróm, ktorý identifikuje sklamanie z toho, že nemajú privilégiá prvorodených, ani sa im nedostáva ústupkov ako najmladším súrodencom.


Prečítajte si aj:

Genetici vyvrátili dlhoročný omyl o ľudskom pôvode: Zlom nastal pred 50-tisíc rokmi


Údaje, o ktorých informoval britský denník The Guardian, potvrdzujú mnohé predošlé tvrdenia a tiež tú skutočnosť, že objektívne odlišná pozícia má svoju úlohu v boji o priazeň otca a matky a je možné, že ovplyvňuje osobnosť. V mnohých prípadoch však ide o mýty a to, čo skutočne utvára charakter, závisí od iných premenlivých okolnostiach.

Prekvapivá štúdia vedcov: Máte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

Poradie nerozhoduje

Dve najvýznamnejšie britské štúdie týkajúce sa týchto skutočností, do ktorých bolo zapojených vyše 400.000 osôb, hovoria, že vplyv poradí, v akom sa súrodenci narodili, je rozhodne málo významný. Ide o jedno percento charakterových čŕt, čo je skutočne veľmi málo. Ostatné predurčujú životné skúsenosti, genetika, prostredie či fyzický zjav, ktorý niekedy predurčuje úlohu, akú bude dieťa v spoločnosti hrať. A to aj napriek tomu, že takmer všetci prvorodení sú konformisti a zodpovední, najmladší kreatívni a buričskí a prostrední diplomatickí a nedotkliví. Bolo by zaujímavé skutočne pochopiť, do akej miery môže dieťa, hoci nevedome, ovplyvniť už v ranom veku nálepka, ktorá je mu prisúdená.

Viac o téme: ŠtúdiaSúrodenciVedciPsychológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu